Σε νέα έρευνα με επικεφαλής το University of Kent και το University of Reading διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την γυμναστική μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα της ευτυχίας και της καλής διάθεσης.

Μυστικά καλής διάθεσης και καλής υγείας

Ενώ η σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της ευημερίας έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν, νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Happiness Studies, δείχνουν ότι υπάρχει επίσης μια σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο ζωής και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η συγκεκριμένη έρευνα, αποτελεί την πρώτη στο είδος της, καθώς αποκαλύπτει την σύνδεση και την αιτιότητα στην σύνδεση της ευτυχίας, της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της γυμναστικής.

Οι ερευνητές, δρ. Adelina Gschwandtner (University of Kent’s School of Economics), δρ. Sarah Jewell και δρ. Uma Kambhampati (αμφότεροι από το University of Reading’s School of Economics), χρησιμοποίησαν μια μεταβλητή προσέγγιση για να φιλτράρουν οποιαδήποτε επίδραση της ευτυχίας στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ικανότητα των ατόμων να καθυστερήσουν την ικανοποίηση και να εφαρμόσουν αυτοέλεγχο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιρροή των αποφάσεων για τον τρόπο ζωής, ο οποίος με τη σειρά του έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία, την ευτυχία και την καλή διάθεση.

Win-win κατάσταση

Όπως αναφέρει η δρ. Adelina Gschwandtner: «Οι συμπεριφορικές προθέσεις που μας βοηθούν να ενισχύσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Εάν ένας καλύτερος τρόπος ζωής όχι μόνο μας κάνει πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχισμένους, τότε είναι μια ξεκάθαρη κατάσταση win-win».

«Υπήρξε μια μεγάλη στροφή τα τελευταία χρόνια για πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Η διαπίστωση ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την γυμναστική μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία καθώς και να προσφέρουν οφέλη για την υγεία» καταλήγει ο δρ. Uma Kambhampati.