Στην προσπάθειά σας να γίνετε -ή να παραμείνετε- fit είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για να αποδίδετε στο maximum στις προπονήσεις σας πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι διατροφικές σας επιλογές επηρεάζουν τα πάντα· από το βάρος μέχρι τη διάθεσή σας. Επιλέγοντας, λοιπόν, έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας, θα είστε σε θέση να έχετε ενέργεια κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά και να ενισχύσετε τη μυϊκή σας αποκατάσταση μετά. Ορίστε μερικές τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές σας επιδόσεις.

8 τροφές για καλύτερες αθλητικές επιδόσεις

Γάλα

Πλούσιο σε νερό, πρωτεΐνη, σάκχαρα και ασβέστιο, το γάλα είναι εξαιρετικό για όσους έχουν αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας. Μάλιστα, ένα ζεστό ποτήρι γάλα το βράδυ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, χάρη στην ικανότητά του να αυξάνει τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη που οδηγούν σε… όνειρα γλυκά.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο αναφέρεται συνήθως ως μια πλούσια πηγή λιπαρών, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που το καθιστά ένα ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση. Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, ω-6 λιπαρών οξέων, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Ε. Αναζητήστε ένα φυστικοβούτυρο με υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς και χαμηλή σε αλάτι, ώστε να προετοιμάσετε ένα πιο υγιεινό σνακ. Μπορείτε να το συνδυάσετε με κομμάτια μήλου, ψωμί ολικής άλεσης και μύρτιλα ή να το προσθέσετε σε ένα smoothie.

Μαύρη σοκολάτα

Πιθανότατα δεν χρειάζεστε δικαιολογία για φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν και ορισμένοι λόγοι υγείας για να την προτιμήσετε. Τα αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην πρόληψη του πόνου των μυών μετά την προπόνηση. Μάλιστα, σχετική μελέτη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα βοήθησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες κατά την άσκηση και σε μείωση του πόνου. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα παρέχει φλαβονόλες, ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο για την αναπλήρωση των σκληρά εργαζόμενων μυών σας.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, το καύσιμο που προτιμούν οι μύες σας. Όταν την κατανάλωνετε πριν την προπόνηση, σας παρέχει μια σταθερή δόση ενέργειας, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, ενώ όταν την επιλέγετε μετά την προπόνηση, σας δίνει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων για την αναπλήρωση του γλυκογόνου. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ενισχύοντας έτσι και τη μυϊκή σας αποκατάσταση. Για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης, μετά τη γυμναστική συνδυάστε τη βρώμη σας με γάλα αμυγδάλου.

Γιαούρτι

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς τρόπους να πάρετε πρωτεΐνη μετά την προπόνησή σας. Συνοδεύστε το με κομμάτια φρούτων ώστε το γεύμα σας να περιέχει και υδατάνθρακες, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποκατάσταση του γλυκογόνου.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε πριν την προπόνησή σας, αφού είναι πλούσια σε γλυκόζη, μια εξαιρετικά εύπεπτη ζάχαρη, η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια. Παράλληλα, αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι μια νόστιμη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά επιλογή. Όταν τα τρώτε πριν την προπόνησή σας σας χαρίζουν ενέργεια με διάρκεια, ενώ οι πολυφαινολικές ενώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, πιθανώς αποτρέποντας τον πόνο και τη φλεγμονή μετά τη γυμναστική.

Πασατέμπος

Πλούσιοι σε πρωτεΐνη αλλά και σε μαγνήσιο, οι σπόροι κολοκύθας είναι το ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση για να ενισχύσετε τη μυϊκή σας αποκατάσταση και να αποφύγετε το πιάσιμο.