Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που προασπίζει την καρδιά σας. Τα ακόμα καλύτερα νέα; Ακόμα και αν οι πρώτες δεκαετίες της ζωής σας ήταν περισσότερο καθιστικές, μπορείτε ακόμα να αδράξετε την ευκαιρία, καθώς ακόμα και αργότερα στην ζωή ο οργανισμός «λατρεύει» την κίνηση.

Καρδιά και σωματική άσκηση

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η φυσική δραστηριότητα αργότερα στη ζωή μπορεί να είναι σχεδόν το ίδιο ωφέλιμη για τη μακροζωία όσο και η δραστηριότητα από την νεαρή ακόμα ηλικία.

Σε μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε περισσότερους από 33.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο από εννέα μελέτες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα δραστηριότητας στην αρχή και στο τέλος μιας περιόδου 7 ετών.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά επειδή δείχνουν πώς τα άτομα με στεφανιαία νόσο θα μπορούσαν να δουν σημαντικά οφέλη από το να γίνουν πιο σωματικά δραστήριοι» επισημαίνει η δρ.  Nathalia Gonzalez, από το  the Institute of Social and Preventive Medicine του University of Bern in Switzerland.

Είναι πολλά τα οφέλη

Εκτός από τον αντίκτυπο στην καρδιά, υπάρχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία για τους ενήλικες που ασκούνται. Στην πραγματικότητα, μελέτη στο BioMed Research International διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είχε πολλά οφέλη, όπως:

  • Μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
  • Βελτιωμένη ψυχική υγεία.
  • Καθυστέρηση στην εμφάνιση άνοιας.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής και ευημερία.
  • Καλύτερη γνωστική λειτουργία.