Αν θέλετε να «κάψετε» λίπος αλλά δεν είστε φαν της αερόβιας γυμναστικής, τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για εσάς. Σύμφωνα με νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από το University of New South Wales, μπορούμε να χάσουμε περίπου το 1,4% του συνόλου του σωματικού μας λίπους μόνο με προπόνηση ενδυνάμωσης, το οποίο είναι παρόμοιο με το πόσο μπορεί να χάσουμε μέσω της αερόβιας άσκησης.

Τα καλά της προπόνησης ενδυνάμωσης

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να βγουν έξω και να τρέξουν» αναφέρει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δρ Mandy Hagstrom, φυσιολόγος άσκησης και ανώτερος λέκτορας στο UNSW Medicine & Health.

«Τα ευρήματά μας, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη και όταν μένουμε στην προπόνηση ενδυνάμωσης, η απώλεια σωματικού λίπους παραμένει ευνοϊκή χωρίς να χρειάζεται έντονη προσπάθεια μέσω της διατροφής ή της αερόβιας άσκησης» επισημαίνει η ίδια.

Η δρ Mandy Hagstrom αι η ομάδα της συγκέντρωσαν τα ευρήματα από 58 ερευνητικές εργασίες που χρησιμοποίησαν πολύ ακριβείς μορφές μέτρησης σωματικού λίπους (όπως οι σαρώσεις σώματος, που μπορούν να διαφοροποιήσουν τη λιπώδη μάζα από τη μυϊκή) για να μετρήσουν τα ευρήματα από προγράμματα προπόνησης δύναμης.

Ενώ τα προγράμματα προπόνησης δύναμης διέφεραν μεταξύ των μελετών, οι συμμετέχοντες ασκούνταν για περίπου 45-60 λεπτά ανά προπόνηση κατά μέσο όρο 2,7 φορές την εβδομάδα. Τα προγράμματα διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες.

Είναι αρκετή από μόνη της;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν το 1,4 % του συνολικού σωματικού τους λίπους μετά τα προπονητικά τους προγράμματα, που ισοδυναμούσαν με περίπου μισό κιλό λιπώδους μάζας για τους περισσότερους συμμετέχοντες.

Ενώ τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τους λάτρεις των προπονήσεων με βάρη, η δρ Mandy Hagstrom εξηγεί ότι η καλύτερη προσέγγιση για τα άτομα που θέλουν να χάσουν λίπος είναι να προσέχουν την διατροφή τους, υιοθετώντας μια ρουτίνα άσκησης που να περιλαμβάνει τον συνδυασμό ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης.

Αλλά αν η αερόβια και οι ασκήσεις βάρους δεν σας ταιριάζουν, τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το πιέσετε. «Εάν θέλετε να ασκηθείτε για να αλλάξετε τη σύσταση του σώματός σας, έχετε επιλογές» επισημαίνει η ίδια.