Όποιος έχει ξυπνήσει ποτέ με δύσκαμπτο λαιμό ή πόνο στους ώμους, είναι εξοικειωμένος με την φράση «μάλλον κοιμήθηκα στραβά». Τι σημαίνει όμως αυτό; Όπως μας εξηγούν ειδικοί φυσικοθεραπευτές, συνήθως ο μεγαλύτερος ένοχος πίσω από το «λάθος ύπνο» είναι ο αριθμός των μαξιλαριών που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

Αν και είναι κλισέ, περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας ξαπλωμένοι όσο κοιμόμαστε, οπότε η θέση που βρίσκεται το σώμα μας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Για αυτό αν θέλετε να αποφύγετε τον πόνο στην μέση ή την πλάτη, τον αυχένα αλλά και τους ώμους, θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε με τουλάχιστον τέσσερα μαξιλάρια.

Μπορεί να φαίνονται πολλά, οι αρθρώσεις σας όμως θα σας ευχαριστήσουν το πρωί που επενδύσατε σε λίγη επιπλέον υποστήριξη.

Όταν κοιμάστε με υποστηρικτικά μαξιλάρια, κάθε άρθρωση μπορεί να ξεκουραστεί σε αυτό που οι φυσιοθεραπευτές αποκαλούν «χαλαρή γεμάτη στάση», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση.

Η χρήση μαξιλαριών για την επίτευξη αυτού του είδους της θέσης ενώ κοιμάστε είναι η καλύτερη άμυνά σας κατά της δυσκαμψίας, διότι η αδικαιολόγητη πίεση στις αρθρώσεις και τους δίσκους σας είναι αυτό που οδηγεί σε ακαμψία και, τελικά, σε πιθανούς τραυματισμούς ή προβλήματα κινητικότητας.

Αν κοιμάστε ανάσκελα

Μαξιλάρι ένα: Αυτό το μαξιλάρι πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το λαιμό σας με τις δύο κάτω γωνίες να αγγίζουν το μπροστινό μέρος των ώμων σας, γεγονός που θα το εμποδίσει να κυλήσει προς τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τοποθετήστε το έτσι ώστε το μέτωπό σας να είναι ελαφρώς πιο ανασηκωμένο από το πηγούνι σας, κάτι που θα προωθήσει την αρχική χαλάρωση του λαιμού.

Μαξιλάρι δύο: Πιάστε το μεγαλύτερο, μαλακότερο μαξιλάρι σας και τοποθετήστε το κάτω από τα γόνατά σας. Η λυγισμένη, ανυψωμένη θέση του γόνατος βοηθά στην απομάκρυνση της πίεσης από το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Μαξιλάρια τρία και τέσσερα: Αυτά τα μαξιλάρια πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από τους δύο αγκώνες, ανασηκώνοντάς τους ελαφρώς και αποτρέποντάς τους από το να τραβηχτούν πάνω ή κάτω στο λαιμό σας.

Αν κοιμάστε στο πλάι

Μαξιλάρι ένα: Βάλτε αυτό το μαξιλάρι ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο σας έτσι ώστε το κεφάλι και ο λαιμός σας να ξεκουράζονται άνετα.

Μαξιλάρι δύο: Βάλτε το δεύτερο μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό θα σας προστατεύσει από το να γυρίσετε μπρούμυτα και θα αποτρέψετε την επιβάρυνση των ποδιών στην μέση.

Μαξιλάρι τρία: Αυτό το μαξιλάρι προορίζεται για.. αγκαλιές. Αυτό θα ενισχύσει την υποστήριξη του σώματος και θα σας αποτρέψει από το να γυρίσετε μπρούμυτα.

Μαξιλάρι τέσσερα: Αυτό το μαξιλάρι πρέπει να τοποθετηθεί πίσω σας για να σας εμποδίσει να κυλήσετε στην πλάτη σας.