Αν μετά από ένα έντονο workout παρατηρείτε ότι δεν έχετε την παραμικρή όρεξη για φαγητό, δεν είστε μόνοι. Μάλιστα, η μειωμένη πείνα μετά την προπόνηση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Γιατί «κόβεται» η όρεξη για φαγητό μετά τη γυμναστική;

Πιθανότατα δεν αισθάνεστε πείνα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το αίμα σας πηγαίνει από το στομάχι σας στους μυς που δουλεύουν. Γι’ αυτό όταν κάνετε γυμναστική είναι δύσκολο να χωνέψετε  ή μπορεί να νιώθετε ναυτία. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος .

Η γυμναστική επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology βρήκε ότι μία ώρα τρεξίματος μείωσε την γκρελίνη (την ορμόνη που ανοίγει την όρεξη για φαγητό) και αύξησε το πεπτίδιο ΥΥ (ορμόνη του εντέρου που μειώνει την όρεξη για φαγητό). Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης διάρκειας 90 λεπτών επίσης μείωσε την γκρελίνη, αλλά δεν επηρέασε το πεπτίδιο ΥΥ, γεγονός που δείχνει ότι το είδος της άσκησης επίσης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη για φαγητό μετά την προπόνηση.

Η ένταση της άσκησης είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology βρήκε ότι το έντονο τρέξιμο για μικρότερη διάρκεια (36 λεπτά με 75% ανώτερο καρδιακό ρυθμό) επηρέασε περισσότερο τα επίπεδα γκρελίνης συγκριτικά με το πιο ήπιο τρέξιμο για περισσότερη ώρα (55 λεπτά με 50% ανώτερο καρδιακό ρυθμό).

Η θερμοκρασία φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο, αφού όταν γυμνάζεστε έντονα για αρκετή ώρα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σας και κατ’ επέκταση δε νιώθετε πεινασμένοι.

Η όρεξή σας για φαγητό συνήθως παραμένει περιορισμένη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης, ωστόσο το για πόσο θα μείνει έτσι επηρεάζεται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Συνήθως οι άνθρωποι δεν νιώθουν πείνα μέχρι το σώμα τους να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Η σύντομη και ήπια άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνας, αλλά όχι τόσο όσο η έντονη και για περισσότερη ώρα άσκηση. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές στις ορμόνες και το αίμα.

Να θυμάστε ότι…

Ακόμη κι αν ο fitness στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας μετά την άσκηση. Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά τη γυμναστική, δεν θα αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε , ενώ αν παραλείψετε το φαγητό μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να νιώσετε έντονη πείνα αργότερα και να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.Έτσι, χρειάζεστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News