Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας. Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει μια «υγιεινή διατροφή» και υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν επιλέγετε τα γεύματά σας; Ενώ υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές για να εντάξετε στη διατροφή σας, σχετική έρευνα έδειξε ότι τα σνακ με ξηρούς καρπούς και σπόρους συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το British Medical Journal, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων καθώς και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Όλα αυτά χάρη σε ένα είδος πολυακόρεστου λίπους που βρίσκεται σε αυτές τις τροφές και ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που εντοπίζεται στα φυτά. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία, η σόγια και ο λιναρόσπορος έχουν υψηλές ποσότητες ALA.

Η μελέτη

Η μελέτη ήταν μια συστηματική ανασκόπηση 41 διαφορετικών άρθρων που αξιολογούσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας μετά τη διατροφική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ALA, όλα δημοσιευμένα τα τελευταία 30 χρόνια. 120.000 συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 98 ετών αξιολογήθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως το βάρος, τη συνήθεια καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα και την πρόσληψη ενέργειας (δηλαδή θερμίδων).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ALA μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες έως και 11%. Ενώ «όλες οι αιτίες» μπορεί να σημαίνουν όλα τα είδη των ασθενειών, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ALA μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός γραμμαρίου ALA την ημέρα σχετίζεται με τουλάχιστον 5% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς θα εντάξετε ΑLA στη διατροφή σας

Τι σημαίνει αυτό για τη διατροφή σας; Μία από τις πλουσιότερες πηγές ALA είναι τα κλασικά καρύδια και ακολουθούν τα πεκάν. Έτσι, προσθέτοντας καρύδια στο μπολ με τη βρώμη σας, στη σαλάτα σας ή ακόμα και τσιμπολογώντας τα το απόγευμα μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι, αυτός ο ξηρός καρπός είναι σίγουρα ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να έχετε για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.