Όσον αφορά στην υγεία του εντέρου, τα προβιοτικά πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα στη διατροφή σας. Αυτά τα υγιή βακτήρια βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και της κανονικότητας στο πεπτικό σας σύστημα και μπορεί ακόμη και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα σας. Ενώ υπάρχουν πολλές καλές πηγές προβιοτικών, το γιαούρτι είναι ένας από τους πιο βολικούς και νόστιμους τρόπους για να λαμβάνετε μια καθημερινή δόση από αυτούς τους φιλικούς προς το έντερο μικροοργανισμούς.

Κεφίρ για υγιές έντερο

Αυτό το παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1 φλ.), προβιοτικά και γεύση. Κάτι ανάμεσα στο γάλα και το γιαούρτι, το κεφίρ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα πιο νόστιμα smoothies.

Το κανονικό γιαούρτι και το κεφίρ είναι και τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και στην πραγματικότητα έχουν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ. Ωστόσο, ενώ οι θερμίδες, η πρωτεΐνη και το ασβέστιο παραμένουν παρόμοια, το κεφίρ περιέχει συχνά περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι. Κάποια ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν μάλιστα ότι το κεφίρ, το οποίο μπορεί να έχει κατά μέσο όρο 61 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών βακτηρίων, περιέχει έως και τριπλάσιο αριθμό προβιοτικών από το κανονικό γιαούρτι.

Τα προβιοτικά είναι το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να κοιτάξετε όταν εξετάζετε πώς το γιαούρτι μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές έντερο. Αυτό το γεγονός καθιστά το κεφίρ την καλύτερη διατροφική επιλογή για διατήρηση ενός υγιούς εντέρου. Ωστόσο, αν το κεφίρ δεν σας ικανοποιεί, η επόμενη καλύτερη επιλογή θα ήταν το κανονικό γιαούρτι καθώς έχει τον επόμενο υψηλότερο αριθμό προβιοτικών. Εάν θέλετε να τρώτε κανονικό γιαούρτι για την υγεία του εντέρου σας, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα με χαμηλή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης – δηλαδή με λιγότερο από 10 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Ξέρατε ότι…

Το κεφίρ συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά και εγκύους, καθώς προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων εντερικών ενοχλήσεων που συχνά παρουσιάζουν.