Είναι δυνατόν να αποκομίσετε τα οφέλη ενός τριαντάλεπτου τζόκινγκ μέσα σε δέκα λεπτά; Φυσικά, αρκεί να κάνετε σχοινάκι. Αυτό διαπίστωσε στη μελέτη του ο John A. Baker από το Arizona State University, επισημαίνοντας ότι δέκα λεπτά σχοινάκι την ημέρα ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τριάντα λεπτά τζόκινγκ για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής απόδοσης. Μάλιστα, μερικά από τα πιο σημαντικά του οφέλη για τον οργανισμό περιλαμβάνουν:

Γερά κόκαλα με σχοινάκι

Καθώς κάνετε σχοινάκι σηκώνετε το βάρος του σώματός σας σε κάθε επανάληψη, άσκηση που ενδυναμώνει τα κόκαλά σας. Και ενώ είναι εξαιρετικό για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στην ενήλικη ζωή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο και στους νέους, επειδή συμβάλλει και στην ανάπτυξη των οστών.

Εξίσου μπορεί να βοηθήσει και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που αποτελεί την ομάδα που υποφέρει περισσότερο από οστεοπόρωση.

Οχι πια… τραυματισμοί

Οσο πιο γερά είναι τα κόκαλά σας τόσο πιο ανθεκτικά και λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Το σχοινάκι προλαμβάνει και τους τραυματισμούς στον αστράγαλο, επειδή η κίνηση χρησιμοποιεί και επομένως ενισχύει όλους τους μυς που τον υποστηρίζουν, βελτιώνοντας τη σταθερότητα και την κινητικότητά του.

Καρδιά που «αναπνέει»

Το σχοινάκι μπορεί να γίνει μια αερόβια άσκησης υψηλής έντασης, ανεβάζοντας τον καρδιακό σας ρυθμό στα «ύψη». Δεν είναι καλή μόνο για την καρδιά και τους πνεύμονές σας αλλά βοηθά και στη διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα, στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, ορισμένων τύπων καρκίνου.

Συντονισμός και ισορροπία

Ο συντονισμός είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο άλμα καθώς κάνετε σχοινάκι, συγκεκριμένα μεταξύ των χεριών, των ποδιών και των ματιών σας. Ετσι η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση μπορεί να βελτιώσει τον συντονισμό σας συνολικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ισορροπία βελτιώνεται επίσης, καθώς απαιτείται εστίαση και επίγνωση του σώματος.

Σώμα σε ρυθμό

Εκτός από τον συγχρονισμό, μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα και τον ρυθμό σας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν αρχίσετε να το συνηθίζετε. Εάν είστε ακόμα στην αρχή προσπαθήστε να εναλλάσσετε τον ρυθμό σας από αργό σε γρήγορα και αντίστροφα για να «καίτε» περισσότερες θερμίδες.

«Κάψτε» θερμίδες στο φουλ

Με το σχοινάκι να έχει ρυθμό καύσης μεταξύ 667 έως 990 θερμίδων την ώρα, πολλοί είναι οι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι παρέχει καλύτερη καύση ακόμα και από το τρέξιμο.

Δυνατοί ώμοι

Αν και τείνουμε να πιστεύουμε ότι με το σχοινάκι τονώνουμε μόνο τα κάτω μέρη του σώματος, αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Human Kinetics Journal», η αναπήδηση με σχοινάκι φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει και τη δύναμη των ώμων.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν σχοινάκι για 12 εβδομάδες και μέχρι το τέλος παρατηρήθηκε ότι οι αρθρώσεις των ώμων τους ήταν ισχυρότερες και ότι παρουσίασαν αυξημένη ευκινησία.

Σμιλευμένες γάμπες

Τόσο η αναπήδηση όσο και η προσγείωση στα πόδια σας τονώνει, ενδυναμώνει και σμιλεύει τους μυς στις γάμπες σας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση της ελαστικότητας των τενόντων και της περιτονίας (δηλαδή του συνδετικού ιστού) που τους περιβάλλει, για να αποθηκεύουν καλύτερα την ενέργεια.

Γρήγορη εξέλιξη

Ποιος δεν αγαπά το αίσθημα της εξέλιξης; Με το σχοινάκι σύντομα θα μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο δύσκολες προπονήσεις και πριν το καταλάβετε θα είστε πιθανότατα έτοιμοι για ένα με μεγαλύτερο βάρος.

Ετσι θα τονώσετε και θα ενδυναμώσετε περαιτέρω το σώμα σας, «καίγοντας» συνολικά περισσότερες θερμίδες.

Μην ξεχνάτε

Αν και το σχοινάκι έχει πολλά οφέλη, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ορθοπαιδικά προβλήματα όπως προβλήματα στα πόδια, στους αστραγάλους, στην πλάτη ή στα γόνατα. Εάν τους τελευταίους μήνες δεν είχατε έντονη φυσική δραστηριότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε πιο ήπια για να χτίσετε την απαραίτητη αντοχή ώστε να το απολαμβάνετε περισσότερο.