Γυμνάζει όλο το σώμα, ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, δεν απαιτεί μια ακριβή συνδρομή στο γυμναστήριο και διευκολύνει το αδυνάτισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά από την καραντίνα και μετά, επιλέγουν το τρέξιμο για να τονώσουν το σώμα τους και να χάσουν βάρος. Ωστόσο, ακόμη κι αν έχετε εντάξει το τρέξιμο στην καθημερινότητά σας (και μπράβο σας για αυτό), υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

3 fitness tips για να χάσετε βάρος τρέχοντας

#1 Προσέξτε τη διατροφή σας

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όταν είναι αρχάριοι στη γυμναστική, τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους. Κι ενώ μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι μετά το τρέξιμο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάψατε όλες τις θερμίδες από την πίτσα που τρώγατε νωρίτερα. Έχετε λοιπόν κατά νου ότι η γυμναστική από μόνη της δεν αρκεί για να χάσετε βάρος. Σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ικανότητά σας να αδυνατίζετε.

#2 Σηκώστε βάρη

Αν είστε τόσο ενθουσιασμένοι με το τρέξιμο που δεν δοκιμάζετε ποτέ άλλα είδη γυμναστικής, μάλλον πρέπει να αλλάξετε στρατηγική. Συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στη fitness ρουτίνα σας, θα είστε σε θέση αυξήσετε τις αντοχές σας αλλά και το αδυνάτισμά σας. Μάλιστα, ένας συνδυασμός προπόνησης cardio και μυϊκής ενδυνάμωσης οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με την εκτέλεση μόνο cardio προπονήσεων, σύμφωνα με σχετική μελέτη του BMC Public Health. Φυσικά, προτού ξεκινήσετε ένα νέο είδος άσκησης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

#3 Αλλάξτε πορεία

Μπορεί όταν αρχίσατε να τρέχετε, να χάσατε σχετικά γρήγορα βάρος, χωρίς όμως να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αυτό δεν θα συνεχιστεί (τουλάχιστον όχι με τον ίδιο ρυθμό). Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται και συνηθίζει σε μια δραστηριότητα, οι προπονήσεις σας δεν θα είναι το ίδιο απαιτητικές και κατ’ επέκταση αποτελεσματικές. Αν έχετε φτάσει λοιπόν στο σημείο όπου το σώμα σας έχει προσαρμοστεί πλήρως στη fitness ρουτίνα σας, δοκιμάστε να κάνετε μερικές αλλαγές. Ανεβάστε ένταση, τρέξτε μεγαλύτερες αποστάσεις ή τολμήστε το τρέξιμο σε ένα ανηφορικό έδαφος.