Τα μανιτάρια αποτελούν για πολλούς δόσεις.. ευεξίας κι όχι αδίκως, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα οι ειδικοί προσανατολίζονται στην χρήση τους ως θεραπεία ενάντια στην covid-19, σε άτομα που παρουσιάζουν ήπια έως και μέτρια συμπτώματα.

Σε εξέλιξη τέσσερις δοκιμές για τα μανιτάρια

Οι πρώτες δύο τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (placebo) φάσης 1 ξεκίνησαν στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο για τη θεραπεία ασθενών με covid-19, που βρίσκονταν σε καραντίνα στο σπίτι με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Μια τρίτη δοκιμή διερευνά τη χρήση φαρμακευτικών μανιταριών που χορηγούνται μετά από εμβόλια κατά της covid-19. Οι ερευνητές ξεκίνησαν επίσης μια τέταρτη δοκιμή που εξετάζει τα μανιτάρια συγκριτικά με μια ενισχυτική δόση εμβολίου κι επικεντρώνεται σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που πιθανότατα να μείωναν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Οι δύο ποικιλίες μανιταριών που μελετώνται είναι διαθέσιμες ως συμπληρώματα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Για κάθε δοκιμή, οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν δεδομένα από 66 άτομα που βρίσκονται σε κατ’οίκον καραντίνα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα ανατεθούν τυχαία είτε για να λάβουν τον συνδυασμό μανιταριών, κινεζικά βότανα ή το ψευδοφάρμακο (placebo) για δύο εβδομάδες, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Πιστεύουμε ότι τα μανιτάρια αυξάνουν τον αριθμό των ανοσολογικών αποκρίσεων, με τα αντισώματα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια συγκεκριμένη απειλή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ένα από τα μανιτάρια που χρησιμοποιούν, έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για την θεραπεία πνευμονικών λοιμώξεων, εξηγώντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα που μπορούν να δεσμεύσουν ορισμένα πολύτιμα συστατικά των μανιταριών.

Δεν έχει απαντηθεί ακόμη, σύμφωνα με τους ίδιους, ποιο είναι ακριβώς το επιμέρους συστατικό που έχει αυτήν την επίδραση ενώ υπάρχει ακόμη μία πρόκληση που πρέπει να εξερευνηθεί αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες θεραπείες.