Ο εμβολιασμός και η τήρηση προστατευτικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τον κορωνοϊό. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μέτριων έως και σοβαρών συμπτωμάτων: η φυτική διατροφή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health, ανέλυσε δεδομένα ερευνών από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) που είχαν «σημαντική» έκθεση σε ασθενείς με covid-19.

Κορωνοϊός και διατροφή

Από την ομάδα, 568 διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και 2.316 αρνητικοί.

Από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με covid-19, 138 εμφάνισαν «μέτρια έως σοβαρά» συμπτώματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ενώ 439 είχαν πολύ πιο ήπια.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν μια φυτική διατροφή είχαν 73% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μέτρια έως σοβαρή covid-19.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν είτε μια φυτική είτε την pescatarian (διατροφή ημί-χορτοφαγίας) είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Όσο για εκείνους που διατήρησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή πρωτεΐνη; Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μέτρια έως και σοβαρή covid-19.

Πώς βοηθά η φυτική διατροφή

Τα λαχανικά αποτελούν άφθονες «πηγές» μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, C, E και μέταλλα, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, εξηγούν οι ερευνητές.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς παίζουν βασικούς ρόλους στην παραγωγή αντισωμάτων, τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων [λευκά αιμοσφαίρια] και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των πιθανοτήτων του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμήσει έναν ιό, όπως ο κορωνοϊός.