Σε νέα παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής το National University of Ireland Galway σχετικά με το εγκεφαλικό και τις πιθανότερες αιτίες που μπορεί να προκληθεί, διαπιστώθηκε ότι ένας στους 11 επιζώντες βίωσε μια περίοδο θυμού ή αναστάτωσης μία ώρα πριν να συμβεί. Ένας στους 20 ασθενείς, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είχε έντονη σωματική καταπόνηση.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν εντοπιστεί και διερευνηθεί ως μέρος της παγκόσμιας μελέτης INTERSTROKE, του μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος του είδους του, το οποίο ανέλυσε 13.462 περιπτώσεις οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, που αφορούσε ασθενείς σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Η έρευνα ανέλυσε μοτίβα σε ασθενείς που υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος φράζει ή στενεύει μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, καθώς και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, η οποία είναι λιγότερο συχνή και περιλαμβάνει αιμορραγία εντός του εγκεφαλικού ιστού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο θυμός ή η συναισθηματική αναστάτωση συνδέθηκε με περίπου 30% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια μιας ώρας μετά από ένα επεισόδιο, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν ο ασθενής δεν είχε ιστορικό κατάθλιψης.

«Βρήκαμε επίσης ότι η βαριά σωματική καταπόνηση συνδέθηκε με αύξηση περίπου 60% στον κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της μίας ώρας μετά το επεισόδιο σωματικής καταπόνησης. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες και μικρότερος για εκείνες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα μυστικά πρόληψης από τους ειδικούς

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του εγκεφαλικού είναι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής, η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος, αλλά η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι άλλα γεγονότα όπως ένα επεισόδιο θυμού ή αναστάτωσης ή μια περίοδος έντονης σωματικής άσκησης αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξάρτητα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Θα τονίσουμε ότι ένα σύντομο επεισόδιο βαριάς σωματικής άσκησης διαφέρει από την τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού, καταλήγουν.