Είναι νόστιμα, χορταστικά και συμπληρώνουν υπέροχα κάθε πιάτο μας, από την πρωινή μας βρώμη μέχρι τη σαλάτα στο βραδινό μας. Παράλληλα, τα αμύγδαλα είναι ένα από τα πιο πρακτικά αλλά και τα πιο θρεπτικά σνακ που μπορούμε να έχουμε.

Τι μας προσφέρουν;

*Πρωτεΐνες

Είναι ένας ξηρός καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και όχι μόνο.

*Φυτικές ίνες

Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και προάγουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

*Καλά λιπαρά

Τα αμύγδαλα ξεχωρίζουν για τα λιπαρά που περιέχουν, τα οποία είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά. Τα εν λόγω λιπαρά εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.

*Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ενώ προσφέρουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, καθώς επίσης και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πώς ωφελούν την υγεία μας;

Φαίνεται να απομακρύνουν την «κακή» χοληστερίνη

Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition», δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων συνδέεται με ευνοϊκές μεταβολές στα επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερίνης. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ομάδας ανέφερε ότι η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων φάνηκε να συνδέεται με περισσότερα και μεγαλύτερα σωματίδια HDL χοληστερίνης, γεγονός που υποδηλώνει πιο αποτελεσματική απομάκρυνση της χοληστερίνης από την κυκλοφορία.

Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες

Ένα επίσης σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχουν τα αμύγδαλα είναι το ότι αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Βρετανική μελέτη έχει βρει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προάγοντας την υγεία των αγγείων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αμύγδαλα καθημερινά για έναν μήνα βρέθηκαν να έχουν αυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως α-τοκοφερόλης, στο αίμα, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς θα τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή

Καταναλώνουμε 40-50 γρ. αμύγδαλα ως σνακ ή μέσα στα δημητριακά μας, τις σαλάτες μας ή στα φαγητά μας.