Εάν έχετε διαγνωστεί με σπαστική κολίτιδα (ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) πιθανώς γνωρίζετε ήδη ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και πώς να τρώτε για να περιορίζετε την έξαρση των συμπτωμάτων – φούσκωμα, διάχυτος πόνος, στην κοιλιά, διαταραχές κατά την κένωση, κ.ο.κ. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμόζετε και ορισμένες τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κολίτιδας.

Αυτό που ίσως δεν ξέρατε ή δεν είχατε τολμήσει να δοκιμάσετε μέχρι σήμερα, είναι η θεραπευτική δύναμη της άσκησης.

Με ποιο τρόπο;

Τα οφέλη της άσκησης

Έρευνες έχουν δείξει ότι:

  • Η άσκηση, διεγείροντας την απελευθέρωση ενδορφινών, μπορεί να μειώσει το στρες. Οδηγεί, έτσι σε μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας.
  • Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και την καρδιαγγειακή ικανότητα, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και μακροζωία. Η βελτιωμένη φυσική κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο δυνατοί και πιο ικανοί να χειριστείτε τις επώδυνες εξάρσεις.
  • Επιπλέον, όπως έδειξε μια μελέτη του 2011, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Αλλά είναι όλες οι ασκήσεις κατάλληλες;

Do’s and Dont’s

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης κοιλιακής δυσφορίας, ασκήσεις όπως τρέξιμο, ποδόσφαιρο, CrossFit ή άρση βαρών, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ενόχληση και καλύτερα να αποφεύγονται έως ότου αισθανθείτε καλύτερα.

Δείτε πέντε ασκήσεις που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας:

#1 Περπάτημα

Ένα γρήγορο καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Το περπάτημα είναι ήπιο και μπορεί να μειώσει το άγχος, να τονώσει τη διάθεσή σας και να απελευθερώσει ενδορφίνες – όλα απαραίτητα όταν πρόκειται για τη διαχείριση του στρες.

#2 Tai Chi

Το Tai Chi είναι η απόλυτη πρακτική σύνδεσης μυαλού-σώματος. Όχι μόνο αποκομίζετε σωματικά οφέλη από τις απαλές κινήσεις, αλλά εξασκείστε ταυτόχρονα σε έναν «κινούμενο διαλογισμό». Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο αργά και πιο εύκολα, κάτι που βοηθά να κρατήσετε μακριά το άγχος και προάγει τη χαλάρωση.

#3 Yoga

Η γιόγκα είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να τεντώσετε, να επιβραδύνετε την αναπνοή σας και να ανανεώσετε και να ισορροπήσετε το σώμα σας. Οι συνιστώμενες στάσεις περιλαμβάνουν κάμψεις προς τα εμπρός, στάση από το γόνατο στο στήθος και τις ανατροπές, που χαλαρώνουν τους μυς του στομάχου και βοηθούν στην πέψη και την κένωση.

#4 Κολύμπι

Το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης που δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις και μπορεί πραγματικά να «κάψει» θερμίδες. Τις μέρες που νιώθετε φουσκωμένοι ή έχετε διπλώσει στα δύο από τους πόνους, το κολύμπι είναι ένας εύκολος τρόπος για να τεντώσετε και να κινητοποιήσετε τους μύες σας.

#5 Ποδηλασία

Η ποδηλασία ένας ομαλός, ισορροπημένος και εξαιρετικός τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση. Η γυμναστική αυτή εστιάζει στο κάτω μέρος του σώματος και δεν υπάρχουν πολλές βαλλιστικές ή απρόβλεπτες κινήσεις που θα μπορούσαν να στρεσάρουν το σώμα σας. Οι βόλτες με ποδήλατο σε επίπεδο δρόμο είναι οι καλύτερες. Εάν κάνετε ποδήλατο σε εσωτερικό χώρο, διατηρήστε την ένταση και το επίπεδο ταχύτητας σε χαμηλό έως μεσαίο επίπεδο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον τύπο δραστηριότητας που ταιριάζει καλύτερα στα συμπτώματα και τον τρόπο ζωής σας.