Ο όρος μικρο-ύπνος αναφέρεται σε πολύ μικρές περιόδους ύπνου που μπορούν να μετρηθούν σε δευτερόλεπτα – 15 ή και λιγότερο – αντί για λεπτά ή ώρες. Πιθανότατα έχετε βιώσει αρκετές φορές αυτό το φαινόμενο χωρίς να το αντιλαμβάνεστε (ή μπορεί και να το καταλάβατε) ή έχετε δει κάποιον άλλο να το βιώνει.

Συμπτώματα

Ένα άτομο μπορεί να κουνάει καταφατικά το κεφάλι του κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου ή να έχει τα μάτια του ανοιχτά και να συνεχίζει να δείχνει ξύπνιο. Ανεξάρτητα όμως από το πώς φαίνεται κάποιος κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μικροϋπνίας, ο εγκέφαλός του δεν επεξεργάζεται εξωτερικές πληροφορίες όπως συνήθως.

Αιτίες

Οι μικρο-ύπνοι είναι πιο πιθανό να συμβούν μετά από στέρηση ύπνου. Εξαιτίας αυτού, πολλά άτομα με διαταραχές ύπνου, όπως διαταραχή της εργασίας σε βάρδιες ή αποφρακτική άπνοια ύπνου, βιώνουν τέτοια επεισόδια. Τα άτομα που δεν έχουν διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης να βιώσουν μικρο-ύπνους, ακόμη και μετά από μια νύχτα περιορισμένου ή καθόλου ύπνου. Ο μικρο-ύπνος εμφανίζεται συνήθως όταν οι άνθρωποι εκτελούν μονότονες εργασίες, όπως η οδήγηση σε άδειο αυτοκινητόδρομο.

Κίνδυνοι

Επειδή ο μικρο-ύπνος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως δυνητικά αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ακριβώς είναι, πώς επηρεάζει τους ανθρώπους και πώς μπορείτε να τον διαχειριστείτε.

Θεραπεία

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καθολική θεραπεία που συνιστάται για τον μικρο-ύπνο, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως διαταραχή ύπνου ή σαν διαγνωστικό κριτήριο για οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου. Δεδομένου όμως ότι σχετίζεται με τη στέρηση ύπνου και την υπνηλία, η επαρκής ύπνος θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει.

Τα φάρμακα που προάγουν την εγρήγορση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επεισοδίων μικροϋπνίας, αλλά αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένες εταιρείες ερευνούν τη χρήση ακουστικών σημάτων για τη μείωση των μικροϋπνιών κατά την οδήγηση.

Εάν πιστεύετε ότι βιώνετε συχνά επεισόδια μικρο-ύπνου ή ανεξάρτητα από το γεγονός ότι λαμβάνετε επαρκή ύπνο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με το γιατρό σας.