Εάν θέλετε να χάσετε και να μην πάρετε πάλι αυτά τα μερικά έξτρα κιλά, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε κάτι περισσότερο από το να τρώτε καλά και να ασκήστε συχνά. Στην πραγματικότητα, το «κλειδί» για να μειώσετε το λίπος μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχική σας υγεία αλλά και την επίγνωσή σας.

Λιγότερο λίπος με ενσυνειδητότητα

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Endocrinology, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συναισθηματική υποστήριξη και η επίγνωση ή και ενσυνειδητότητα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των περιπτώσεων υπερφαγίας.

Ενώ εργάζονταν με 42 ενήλικες που ήταν κυρίως γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 ή περισσότερο (έξι από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση).

Οι ερευνητές έθεσαν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλείς, ότι έχουν υποστήριξη και ότι είναι ελεύθεροι να εκφραστούν . κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 εβδομάδων όπου προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.

«Θέλαμε να διδάξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς για τη σύνδεση μεταξύ βάρους και ψυχικής υγείας», εξήγησαν οι ειδικοί. «Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν στην καθημερινή ζωή και ποιες στρατηγικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν».

Ως αποτέλεσμα, «οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποια ήταν τα στοιχεία στη νοοτροπία ή τον τρόπο ζωής τους που πυροδοτούσε την υπερκατανάλωση τροφής».

«Οι συμμετέχοντες στην μελέτη παρουσίασαν σχεδόν 30% μείωση στον αριθμό των επεισοδίων υπερφαγίας και σημαντική βελτίωση σε ψυχικά ζητήματα, όπως το αίσθημα εσωτερικής αναταραχής, το άγχος, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ λιγότερο περιορισμένοι στις κοινωνικές τους δραστηριότητες» καταλήγουν οι ερευνητές.