Η σανίδα συνήθως, δεν σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Αυτή η κλασική άσκηση, που περιλαμβάνει την παρατεταμένη στάση σε push-up, θεωρείται γενικά ως άσκηση δύναμης για ενδυνάμωση του πυρήνα, του κορμού, της πλάτης, των χεριών αλλά και των γλουτών.

Γιατί η σανίδα κάνει καλό στην καρδιά;

Όπως αποδεικνύεται, η σανίδα μπορεί να γυμνάσει τα βασικότερα σημεία του σώματος, χαρίζοντας οφέλη για τη συνολική δύναμη και αντοχή του σώματος. Ο καρδιολόγος δρ. Satjit Bhusri, εξηγεί ότι η φαινομενικά απλή πράξη της συγκράτησης του σωματικού σας βάρους βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, στέλνοντας αίμα στους μυς που χρειάζονται ενέργεια.

Όσο περισσότερο κρατάτε μια σανίδα – τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα, ιδανικά – τόσο πιο έντονα δουλεύει η καρδιά σας για να στείλει στους μυς σας το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζονται.

Σύμφωνα με την American Heart Association, ο μέγιστος καρδιακός σας ρυθμός είναι περίπου 220 μείον την ηλικία σας. Ο στόχος σας για τον καρδιακός σας ρυθμό ενώ κάνετε μέτριες δραστηριότητες είναι το 50-70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού.

Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός στη σανίδα δεν είναι τόσο υψηλός όσο θα θέλατε, σκεφτείτε να προσθέσετε κάποια απλή κίνηση στη ρουτίνα της σανίδας σας. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καρδιαγγειακή αντοχή και η μυϊκή αντοχή είναι δύο ξεχωριστά πράγματα», λέει η πιστοποιημένη personal trainer Ana Snyder.

Κινούμενη… σανίδα για καλύτερα αποτελέσματα

«Οι στατικές σανίδες μπορούν να βοηθήσουν την καρδιαγγειακή αντοχή, δεδομένου ότι ο καρδιακός σας ρυθμός θα αυξηθεί, αλλά οι κινούμενες σανίδες αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό υψηλότερα και είναι πιο αποτελεσματικοί για την υγεία της καρδιάς».

Mε αναπήδηση

Ξεκινήστε σε υψηλή θέση σανίδας, στηριζόμενοι στα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών σας, με τη σπονδυλική σας στήλη να είναι ευθυγραμμισμένη προς τα κάτω στους αστραγάλους σας. Στη συνέχεια, κάντε αναπήδηση ανοίγοντας τα πόδια σας προς τα μέσα και προς τα έξω, διατηρώντας ταυτόχρονα τον κορμό σας ευθυγραμμισμένο.

Γόνατο προς τον αγκώνα

Στην ίδια θέση ενώ βρίσκεστε σε σανίδα, φέρτε το αριστερό σας γόνατο προς τον αριστερό σας αγκώνα και μετά επαναλάβετε στη δεξιά πλευρά. Εναλλακτικά εμπρός και πίσω όσο πιο γρήγορα μπορείτε χωρίς να χάσετε φόρμα.

Περπατώντας

Ενώ βρίσκεστε στη σανίδα, περπατήστε με τα χέρια και τα πόδια σας πλάγια για δέκα βήματα. Στη συνέχεια, περπατήστε πίσω στην άλλη πλευρά. Επαναλάβετε για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό.