Η σανίδα έχει συγκεντρώσει πολλούς αφοσιωμένους θαυμαστές τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις γυμναστικής. Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού η σανίδα προσφέρει πολλά και διαφορετικά οφέλη σε όλο το σώμα.

Ενώ στοχεύει στους κοιλιακούς, παράλληλα ενεργοποιεί τους ώμους, τους γλουτούς και τον ιγνυακό τένοντα. Με λίγα λόγια, δηλαδή, τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα, σχετική μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποστηρίζει ότι οι ασκήσεις που διεγείρουν τους ώμους και τους γλουτούς, ενεργοποιούν τους κοιλιακούς και τον οσφυϊκό μυ με μεγαλύτερη ένταση.

Γιατί η σανίδα δεν πρέπει να λείπει από τη fitness ρουτίνα σας

  • Σας επιτρέπει να ενισχύσετε τους μυς σας χωρίς περιττή πίεση στη σπονδυλική σας στήλη.
  • Ενισχύει τους μυς της κοιλιάς, της πλάτης, του αυχένα, του ώμου και του θώρακα και ως αποτέλεσμα βελτιώνει τη στάση του σώματός σας.
  • Προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών σε σχέση με τα κλασικά ροκανίσματα.
  • Σε αντίθεση με τις δυναμικές ασκήσεις, η ισομετρική άσκηση της σανίδας προϋποθέτει συνεχή ενεργοποίηση των μυών. Είτε πρόκειται για 30 δευτερόλεπτα είτε για ένα λεπτό, οι μύες στους κοιλιακούς και τον «πυρήνα» σας (όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματος, εννοούμε τις περιοχές των κοιλιακών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινείστε) πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν όταν είστε στη θέση της σανίδας.

Δείτε ένα workout με παραλλαγές της άσκησης: