Γνωστές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα δαμάσκηνα για το έντερο. Τώρα, νέα έρευνα από το Penn State επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά και για την υγεία των οστών.

Δαμάσκηνα VS οξειδωτικού στρες

Σε μια ερευνητική ανασκόπηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας.

«Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη.

«Η ενσωμάτωση δαμάσκηνων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οστών επιβραδύνοντας ή ακόμα και αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία» υπογραμμίζουν.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Advances in Nutrition.

Η οστεοπόρωση «χτυπά» τις γυναίκες

Πιο συχνή σε γυναίκες άνω των πενήντα ετών, η οστεοπόρωση πρόκειται για πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται πιο αδύναμα ή εύθραυστα, επηρεάζοντας περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και προκαλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα κάθε χρόνο.

Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οστά διατηρούνται σε όλη την ενήλικη ζωή με διαδικασίες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση διαρκώς νέων οστικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα αφαιρούνται τα παλιά. Αλλά μετά την ηλικία των 40 ετών, αυτή η διάσπαση των παλιότερων κυττάρων αρχίζει να ξεπερνά τον σχηματισμό νέων.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, όταν οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά δεν βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα.

Τα δαμάσκηνα, ωστόσο, έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες, συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων επιπτώσεων. Για την ανασκόπησή τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 16 προκλινικές μελέτες σε πειραματικά μοντέλα, δέκα προκλινικές μελέτες και δύο κλινικές δοκιμές.

Υπάρχει ιδανική ποσότητα;

Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και προώθησε την υγεία των οστών.

Για παράδειγμα, οι κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων – περίπου 10 δαμάσκηνα – κάθε μέρα για ένα χρόνο, βελτίωσε την οστική πυκνότητα των οστών στο αντιβράχιο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Επιπλέον, η κατανάλωση 50 ή 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων την ημέρα για έξι μήνες απέτρεψε την απώλεια της συνολικής οστικής πυκνότητας και μείωσε το TRAP-5b – δείκτη οστικής απορρόφησης, συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν δαμάσκηνα.

«Σε συνδυασμό, στοιχεία από in vitro, προκλινικές μελέτες και περιορισμένες κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οστικής απώλειας», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές αποδίδουν πιθανότατα την ευεργετική τους δράση στην αλλαγή που προκαλούν στο μικροβίωμα του εντέρου, που ενδεχομένως να μειώνει την φλεγμονή στο παχύ έντερο. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών και δεικτών οξειδωτικής βλάβης.