Ο υδράργυρος υποχωρεί και οι νιφάδες του χιονιού μάς καλούν να εξερευνήσουμε τις χιονισμένες πλαγιές πάνω σε ένα ζευγάρι πέδιλα σκι ή στη σανίδα του snowboard. Και τα δύο χειμερινά σπορ έχουν φανατικούς θαυμαστές, και όχι αδίκως, αφού γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα, τονώνουν τη διάθεσή μας και μας αναζωογονούν.

Το σκι «πάει» πίσω

Τα παλαιότερα αρχαιολογικά δείγματα σκι βρέθηκαν στη Ρωσία και χρονολογούνται στο 6000 π.Χ. ενώ λίγο αργότερα χρησιμοποιήθηκε και ως μεταφορικό μέσο από τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι έδεναν ένα ζευγάρι μακρόστενες σανίδες από ξύλο στα πόδια τους για να μετακινούνται πιο γρήγορα, γλιστρώντας πάνω στην επιφάνεια του χιονιού. Σήμερα έχει πλέον εξελιχθεί θεαματικά, αποτελώντας ολυμπιακό άθλημα με ιδιαίτερα εντυπωσιακές φιγούρες και άλματα.

Για να το δοκιμάσετε, δεν χρειάζεται να είστε ολυμπιονίκες, καθώς με τον κατάλληλο εξοπλισμό, έναν έμπειρο δάσκαλο, πολλή όρεξη και «σύμμαχό» σας τον καλό καιρό μπορείτε και εσείς να γίνετε δεινοί σκιέρ.

Τι γυμνάζουμε

Αποτελεί μία από τις πιο ιδανικές μορφές άσκησης, αφού ενισχύει τόσο την καρδιοαναπνευστική λειτουργία όσο και την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Δίνετε έμφαση στα πόδια, με τις αρθρώσεις σας να εργάζονται σκληρά για να αντεπεξέλθουν στην ένταση καθώς γυρίζετε με το σώμα σας και κάνετε ελιγμούς. Αυτές οι κινήσεις ενδυναμώνουν τα γόνατα, χαρίζοντας ευελιξία. Τα οστά σας «θωρακίζονται», γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση βλαβών, όπως η οστεοπόρωση.

Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστείτε εκτός από ισορροπία και έναν πολύ δυνατό πυρήνα. Μαζί με τους κοιλιακούς σας, γυμνάζονται οι ώμοι αλλά και τα χέρια σας, κατά κύριο λόγο οι τρικέφαλοι, ενώ σταδιακά θα αποκτήσετε και καλύτερο συντονισμό.

Καύσεις στο φουλ

Μία από τις πιο συχνές απορίες αφορά το σύνολο των θερμίδων που «καίμε» σε μία κατάβαση με σκι. Ενώ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το επίπεδο δυσκολίας και εμπειρίας, μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 50 κιλά μπορεί να «κάψει» 125-300 θερμίδες κάνοντας μισή ώρα σκι, ενώ ένας άνδρας περίπου 70 κιλά από 175 έως και 420 θερμίδες.

«Ξυπνάμε» τις ενδορφίνες

Πολλά είναι και τα οφέλη για την ψυχική σας υγεία. Οχι μόνο θα επωφεληθείτε από την αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D όταν βρίσκεστε στις πλαγιές για πολλές ώρες αλλά και από τις δημοφιλείς ενδορφίνες, τις «feel-good» ορμόνες, που αυξάνονται πολύ ύστερα από μια έντονη φυσική δραστηριότητα όπως το σκι, χαρίζοντάς μας το αίσθημα της ευθυμίας.

Τα απαραίτητα του σκι

* Πέδιλα: Τα πέδιλα του σκι αποτελούν το βασικό αξεσουάρ των σκιέρ.

* Μπότες σκι: Είναι ένα άκαμπτο παπούτσι, που εφαρμόζει σφιχτά στο πόδι και είναι κατασκευασμένο από σκληρό υλικό για να προστατεύεται η κνήμη.

*Δέστρες: Υπάρχουν για να ενώνουν το πέδιλο με την μπότα ενώ έχουν και προστατευτικές ασφάλειες, ώστε να απελευθερώνεται το πόδι σε περίπτωση πτώσης για την αποφυγή τυχόν τραυματισμών.

* Μπατόν: Χαρακτηριστικό αξεσουάρ των σκιέρ, τα μπατόν αποτελούν δύο μπαστούνια που σας βοηθούν να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να έχετε ρυθμό κατά την κατάβαση.

* Μάσκα – γυαλιά ηλίου: Θα τα χρειαστείτε για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την έντονη αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι.

* Αντηλιακό για τα εκτεθειμένα μέρη του προσώπου στον ήλιο.

Η εναλλακτική του snowboard

Εμπνευσμένο από το skateboard, το έλκηθρο, το surfing αλλά και το σκι, το snowboard αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να… σερφάρουν στο χιόνι. Στα μέσα των 60s ο Sherman Poppen (σέρφερ) κατασκεύασε μια σανίδα για το χιόνι που ονόμασε snurfer. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, το snowboard αποτελεί πλέον ολυμπιακό άθλημα και έχει αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας μια σανίδα, η οποία προσδένεται σε ειδικές μπότες, καλείστε να ισορροπήσετε και στη συνέχεια να μάθετε να κινείστε καθώς κατεβαίνετε την πλαγιά.

Τι γυμνάζουμε

Oπως και το σκι, το snowboard είναι αερόβια άσκηση που ενεργοποιεί τους γλουτιαίους μυς, τις γάμπες, τους ιγνυακούς τένοντες και τους τετρακέφαλους. Ταυτόχρονα θα γυμνάσετε και τους κοιλιακούς σας που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας σας. Συνολικά τονώνετε τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες, δίνοντας και πάλι έμφαση στα πόδια, ενώ θα «τεστάρετε» και την αντοχή σας μια και τα βοηθητικά μπατόν του σκι θα λείπουν.

Πόσο «καίει»

Eνας ενήλικoς μεταξύ 50 και 90 κιλών μπορεί να «κάψει» από 250 έως και 630 θερμίδες κάνοντας μία ώρα snowboard. Μάλιστα, οι καύσεις ξεκινούν ήδη από το πρώτο μάθημα, επειδή θα πέφτετε πιο συχνά και ως εκ τούτου θα κινείστε περισσότερο για να καταφέρετε να βρείτε την ισορροπία σας.

Σε τι υπερέχει;

Αν και το πρώτο μάθημα του snowboard μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το σκι, στην πραγματικότητα μπορείτε να εξελίξετε την τεχνική σας πιο εύκολα και πιο γρήγορα από όσο περιμένατε. Είναι επίσης πιο φιλικό προς τα γόνατά σας, καθώς η σανίδα δεν επιτρέπει τον τραυματισμό λόγω πτώσεων με συστροφή.

Καθώς κάνετε snowboard μπορεί να διαπιστώσετε ότι κρυώνετε λιγότερο, μια και η προσπάθεια που καταβάλλετε είναι εντονότερη, ενώ θα είναι πιο εύκολο για εσάς να κάνετε ένα διάλειμμα. Η σανίδα σάς επιτρέπει να γείρετε ελαφρώς προς τα πίσω, λυγίζοντας τα γόνατά σας για να καθίσετε, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο με τα πέδιλα του σκι.

Bonus tip: Οταν ξεκουράζεστε, πάντα το ένα σας πόδι πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τη σανίδα σας, μια και το χιόνι γλιστράει και η σανίδα είναι πολύ πιθανό να… κατέβει την πλαγιά μόνη της.

Τα αξεσουάρ του snowboard

* Σανίδα: Την επιλέγετε ανάλογα με το επίπεδό σας, που στην αρχή θα είναι αρχαρίου, και ανάλογα με το στυλ που προτιμάτε (freeride, all mountain, freestyle).

* Μπότες: Οπως και στις μπότες του σκι, θέλετε να εφαρμόζουν καλά στο πόδι.

* Δέστρες: Και πάλι λειτουργούν ως «σύνδεσμος» ανάμεσα σε εσάς και τη σανίδα σας.

* Μάσκα ή γυαλιά ηλίου.

* Αντηλιακό για τα εκτεθειμένα μέρη του προσώπου στον ήλιο.