Σχεδόν όλοι περιστασιακά θα αντιμετωπίσουν ήπιες ή και πιο έντονες κράμπες, ενοχλήσεις ή πόνο στα πλευρά κατά την διάρκεια της γυμναστικής, ειδικά αν περπατούν γρήγορα ή τρέχουν. Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, αυτή η ενόχληση αφορά το διάφραγμα, τον μυ που διαχωρίζει τα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας από την καρδιά και τους πνεύμονες και βρίσκεται στην κοιλότητα του θώρακα.

Που οφείλεται ο πόνος στα πλευρά

Καθώς εισπνέετε και διευρύνετε τους πνεύμονές σας, το διάφραγμα βυθίζεται. Όταν εκπνέετε, αυτό διαστέλλεται προς τα πάνω. Αυτή πρόκειται για την φυσιολογική λειτουργία του διαφράγματος. Αλλά το συκώτι σας είναι προσκολλημένο στο διάφραγμα με δύο συνδέσμους και μερικές φορές το τρέξιμο ή ακόμα και το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να «τραβήξει» το διάφραγμα προς τα κάτω, ακόμα και όταν διαστέλλεται προς τα πάνω με κάθε εκπνοή.

Το αποτέλεσμα είναι το απότομο «τσίμπημα» ή ο πόνος που μπορεί να αισθανθείτε στα πλευρά σας, συνήθως στην δεξιά πλευρά, όπου βρίσκεται το συκώτι σας. Για να αποφύγετε την ενόχληση, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την πίεση στο διάφραγμα.

Πώς θα το αποφύγετε

Για να τα καταφέρετε, οι ειδικοί προτείνουν:

Κοιλιακή αναπνοή

Εάν παίρνετε συνεχώς ρηχές αναπνοές, το διάφραγμά σας παραμένει στην «επάνω» θέση, έτσι ώστε οι συνδετικοί σας σύνδεσμοι να μην έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν. Αντίθετα, αναπνεύστε ομοιόμορφα και βαθιά, τραβώντας αέρα βαθιά στους πνεύμονές σας, ώστε η κοιλιά σας να σηκωθεί, το διάφραγμά σας να βυθιστεί και οι σύνδεσμοί σας να ξεκουραστούν.

Πιο χαλαρά στην κατηφόρα

Το περπάτημα ή το τρέξιμο στην κατηφόρα αυξάνει τη δύναμη στο σώμα σας με κάθε σας βήμα. Αποφύγετε μεγάλες κατηφορικές διαδρομές εάν οι πλευρικές ενοχλήσεις αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Φάτε ελαφρά

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα για τρεις ώρες πριν την προπόνησή σας. Εάν χρειάζεστε ένα ελαφρύ σνακ, καταναλώστε το περίπου μία ώρα πριν και συνεχίστε να πίνετε υγρά. Αυτό διότι φεύγουν γρήγορα από το στομάχι σας και σας ενυδατώνουν, προλαμβάνοντας έτσι τις κράμπες.