Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Arthritis & Rheumatology με επικεφαλής ερευνητές από το Baylor College of Medicine αποκαλύπτει ότι το περπάτημα ως άσκηση μπορεί να μειώσει τους πόνους και τις ενοχλήσεις στα γόνατα σε άτομα άνω των πενήντα ετών, που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι το περπάτημα θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της βλάβης που εμφανίζεται στην άρθρωση.

Γόνατα χωρίς πόνο

«Πριν από αυτά τα ευρήματα, δεν είχαμε αξιόπιστες φυσικές θεραπείες για τον περιορισμό της βλάβης αλλά και του πόνου της οστεοαρθρίτιδας» δηλώνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από το Osteoarthritis Initiative, μια πολυετής μελέτη παρατήρησης, στην οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ον χρόνο και τη συχνότητα που περπατούσαν ως άσκηση.

Όσοι ανέφεραν ότι περπατούσαν ως άσκηση είχαν 40% μειωμένες πιθανότητες για συχνούς πόνους στα γόνατα, συγκριτικά με εκείνους που δεν περπατούσαν. «Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που έχουν ακτινογραφικά στοιχεία οστεοαρθρίτιδας αλλά δεν πονούν καθημερινά στα γόνατά τους», λένε οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την πιθανότητα ότι το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καθημερινού πόνου στο γόνατο. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επιδείνωση της βλάβης στο εσωτερικό της άρθρωσης από την οστεοαρθρίτιδα.

Πολλά τα οφέλη από το περπάτημα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το περπάτημα ως άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, βασικοί παράγοντες που έλαβαν υπόψιν και οι ειδικοί στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το περπάτημα είναι ιδανική μορφή άσκησης, καθώς εκτός από δωρεάν, έχει και ελάχιστες παρενέργειες σε αντίθεση με τα φάρμακα. «Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο θα πρέπει να περπατούν για άσκηση, ιδιαίτερα αν δεν έχουν καθημερινό πόνο στο γόνατο» καταλήγουν οι ερευνητές.