Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να χάσουν βάρος γιατί θα έπρεπε να κάνουν δραματικές αλλαγές στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε φόρμα και να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, κάνοντας γυμναστική μόνο για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Απλά πρέπει να ακολουθήσετε ένα ισομετρικό πρόγραμμα άσκησης που λειτουργεί για εσάς. Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ισομετρικές ασκήσεις για εσάς;

Η ισομετρική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο γυμναστήριο με σκοπό τη μυική ενδυνάμωση. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν βάρη. Οι ισομετρικές ασκήσεις, αντίθετα, βασίζονται σε μικρές συσπάσεις των μυών και στη διατήρηση μιας θέσης για αρκετά δευτερόλεπτα, παρά σε πολλές κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα αποκομίζετε περισσότερα οφέλη.

Όσον αφορά την απόκτηση μυϊκής δύναμης, οι ισομετρικές ασκήσεις προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των δυναμικών ασκήσεων όπως η άρση βαρών και το τρέξιμο. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Jerrold Petrofsky διαπιστώνει ότι ένας μήνας ισομετρικής άσκησης αύξησε τη δύναμη του δικεφάλου κατά 20,5%, τη δύναμη των τρικεφάλων κατά 15,3%, τη δύναμη της κοιλιάς κατά 24%, τη δύναμη του τετρακέφαλου κατά 15,5% και τη δύναμη του μέγιστου γλουτιαίου κατά 32,1%.

Είναι σπάνιο να δεις τόσο γρήγορα αποτελέσματα από δυναμικά προγράμματα άσκησης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συστήνουν συχνά την ισομετρική προπόνηση σε τραυματισμένους ασθενείς και σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, όπως οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Αυτές οι ασκήσεις είναι ήπιες με τις αρθρώσεις σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε σταδιακά μυϊκή δύναμη και ευλυγισία.

Η ισομετρική άσκηση μπορεί να σας δώσει μια πιο αδύνατη εμφάνιση

Αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη, ενισχύετε ταυτόχρονα τον μεταβολισμό σας. Αυτό σημαίνει ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ακόμη κι αν δεν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, αν και ιδανικά πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που βελτιώνει την υγεία σας.

Επίσης, αν ενδιαφέρεστε πρωτίστως να βελτιώσετε την εμφάνισή σας, η ισομετρική άσκηση σας δίνει την ευκαιρία να αδυνατίσετε γρήγορα. Τα άτομα στη μελέτη Petrofsky είδαν τη μέση και τους μηρούς τους να συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια δοκιμών τεσσάρων εβδομάδων. Στην αρχή της μελέτης, τα άτομα του Petrofsky είχαν μέση περίμετρο μέσης 88,9 εκατοστά. Μετά από τέσσερις εβδομάδες άσκησης και ακολουθώντας μια λογική δίαιτα, η μέση περίμετρος μέσης έπεσε στα 87,5 εκατοστά. Οι συμμετέχοντες έχασαν περισσότερο από 1,27 εκατοστά από τη μέση τους σε μόλις ένα μήνα.

Κατά τη μέτρηση των μηρών των ατόμων, οι ερευνητές του Petrofsky διαπίστωσαν ότι το μέσο μέγεθος έπεσε από 56,2 εκατοστά σε 55,4 εκατοστά. Η επίτευξη αυτού του στόχου μέσα σε τέσσερις εβδομάδες δείχνει πόσο ισχυρή είναι η ισομετρική άσκηση για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Βεβαίως, ο αριθμός των θερμίδων που θα κάψετε εξαρτάται από το βάρος σας, την ένταση της άσκησης και τη διάρκεια.

Tip: Σε συνδυασμό με αερόμπικ, οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους μύες σας να γίνουν πιο ορατοί καθώς χάνετε κιλά.