Πηγαίνετε στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά για μια γρήγορη προπόνηση; Έξω για μια πρωινή βόλτα με τα σκυλιά; Το να είστε δραστήριοι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Εάν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε ή να προωθήσετε την απώλεια βάρους, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να «τροφοδοτήσετε» την προπόνησή σας χωρίς να υπονομεύσετε την προσπάθεια «καύσης» θερμίδων.

Στην πρωινή προπόνηση

Μια πρωινή προπόνηση χαμηλής έντασης – όπως περπάτημα, βόλτα με ποδήλατο, γιόγκα ή mini γκολφ – απαιτεί πολύ λίγα «καύσιμα». Επικεντρωθείτε στην ενυδάτωση και ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως 450 γραμμάρια νερό και ένα μίνι-bagel ή μια μπάρα granola 100 θερμίδων. Αυτό θα σας δώσει αρκετή ενέργεια για να αντισταθμίσετε μια ολονύκτια νηστεία χωρίς να φορτωθείτε με θερμίδες. Μετά την προπόνησή σας, φάτε ένα έξυπνο πρωινό με ποιοτικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί να είναι ένα μαγειρεμένο αυγό, μια φέτα τοστ ολικής άλεσης και ένας φυσικός χυμός φρούτων ή πλιγούρι βρώμης με μούρα και γάλα χωρίς λιπαρά.

Στην απογευματινή προπόνηση

Εάν ασκείστε μετά τη δουλειά, προγραμματίστε να φάτε μεσημεριανό γεύμα 3 έως 4 ώρες πριν από τη σωματική δραστηριότητα. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν μια σαλάτα κοτόπουλου στη σχάρα, ένα σάντουιτς με τυρί στη σχάρα με ένα φλιτζάνι σούπα ντομάτας ή μια γαλοπούλα με τσιπς στο φούρνο. Ένα υγιεινό γεύμα θα προσφέρει αρκετές θερμίδες για να διατηρήσετε μια προπόνηση αργά το απόγευμα, αλλά δώστε στον εαυτό σας λίγη ώθηση ενέργειας 15 έως 30 λεπτά πριν την προπόνησή σας, τρώγοντας μια μπανάνα, φέτες πορτοκαλιού ή μια χούφτα σταφύλια – μαζί με ένα φλιτζάνι νερό. Όσον αφορά την ενυδάτωση, το νερό είναι μια καλή επιλογή για την άσκηση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Αλλά αν ασκείστε για περισσότερο από μία ώρα σε υψηλότερη ένταση, ίσως θέλετε να προτιμήσετε ένα αθλητικό ποτό.

Μετά την προπόνηση

Μετά από μια προπόνηση, ενυδατωθείτε με νερό. Εάν επιστρέφετε στο σπίτι και πρόκειται να φάτε δείπνο μέσα σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα σνακ μετά την προπόνηση. Εάν το γεύμα σας καθυστερήσει, τότε ανακάμψτε με 170-250 γραμμάρια σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά, 170 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ένα κορδόνι τυρί με μερικά κράκερ ολικής άλεσης.

Θα ήταν λάθος να παραλείπετε το πρωινό ή να τρώτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα και μετά να ασκείστε έχοντας «λίγα καύσιμα στο σκάφος». Με αυτό το σενάριο, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά μετά την προπόνησή σας, επειδή πεινάτε πολύ, καθώς δεν τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.