Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε νέες τάσεις στο fitness – κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικές. Το Roller Skating – μία τάση γυμναστικής που πρωτοαγκαλιάστηκε από τις μάζες τη δεκαετία του 1980 – γνωρίζει τελευταία μεγάλη δημοτικότητα, αφού με την πανδημία πολλοί έβγαλαν τα παλιά τους πατίνια από το υπόγειο ή αγόρασαν καινούργια, αξιοποιώντας τους άδειους δρόμους στην καραντίνα.

Πάμε να γνωρίσουμε τον πιο fan τρόπο για να χάσετε βάρος, να κάψετε λίπος και να παραμείνετε σε άριστη φυσική κατάσταση, αυτό το καλοκαίρι;

Ποιοι μύες γυμνάζονται με το Roller Skating

Το roller skating δουλεύει κυρίως τους μύες των γοφών και των ποδιών σας. Οι γλουτιαίοι, οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γάμπες σας θα έχουν όλοι μια καλή προπόνηση. Το roller skating δίνει επίσης στο πίσω μέρος σας μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα.

Επειδή η ώθηση του πατινιού δεν είναι ευθεία προς τα πίσω αλλά λίγο έξω προς το πλάι, ενεργοποιείτε πληρέστερα τον μέγιστο γλουτιαίο, του οποίου η λειτουργία είναι να εκτείνει και να περιστρέφει πλευρικά το ισχίο. Όταν σπρώχνετε, βασίζεστε επίσης σε μεγάλο βαθμό στον μέσο γλουτιαίο σας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τη δράση απαγωγής του ισχίου που απαιτεί το πατινάζ. Αυτή η συνεργασία των γλουτιαίων μυών μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλά ισορροπημένου ισχίου αισθητικά, αλλά και στη δημιουργία καλύτερης σταθερότητας του σώματος, ακόμη και στη μείωση του πόνου στην πλάτη που προκαλείται από μυϊκή ανισορροπία.

Το roller skating προκαλεί επίσης την ισορροπία σας και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους μύες του κορμού σας. Η προσπάθεια να διατηρήσετε τον έλεγχο σε ασταθείς τροχούς καλεί το μεσαίο τμήμα σας να σταθεροποιηθεί, να αντιδράσει και να προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα ερεθίσματα καθώς κινείστε στο διάστημα.

Στο μεταξύ, οι σπονδυλικοί σας ανυψωτές, ο ορθός κοιλιακός και οι στροφικοί μύες της κοιλιάς και του κάτω μέρους της πλάτης σας παίζουν ρόλο στο να σας κρατούν όρθιους.

 

Πόσες θερμίδες «καίει» το Roller Skating;

Εάν είστε αρκετά επιδέξιος σκέιτερ για να διατηρήσετε έναν κάπως έντονο ρυθμό, αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει το απόλυτο «κάψιμο» θερμίδων.

Το roller skating έχει βαθμολογία έντασης 7 μεταβολικών ισοδυνάμων (MET), καθιστώντας το συγκρίσιμο με την ομαδική ποδηλασία ή μια μέτρια προσπάθεια στην κωπηλατική μηχανή. Ένα άτομο 73 κιλών που κάνει πατινάζ με σταθερή ένταση για 30 λεπτά, θα μπορούσε να κάψει περίπου 267 θερμίδες.

Άλλα οφέλη που προσφέρει το πατινάζ περιλαμβάνουν:

  • η βελτιωμένη ισορροπία και η σταθερότητα του κορμού, μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική άνεση του σώματος
  • ο χαμηλός αντίκτυπος το κάνει πιο ήπιο στις αρθρώσεις σας από άλλες έντονες μορφές άσκησης
  • εάν εξασκείτε κάποια κόλπα ή δεξιότητες, μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ευελιξία σας και τη σύνδεση μυαλού-σώματος

 

Συμβουλές για αρχάριους στο Roller Skating

Όπως με κάθε μορφή άσκησης, ξεκινήστε αργά και προσεκτικά. Επιλέξτε τα σωστά πατίνια για το σώμα σας και τους στόχους σας. Αγοράστε τον εξοπλισμό ασφαλείας και χρησιμοποιήστε τον!

Εάν είστε νέος σκέιτερ, βάλτε πρώτα τα ρουλεμάν στους τροχούς. Εξασκηθείτε στο να προχωράτε μπροστά και να κρατάτε την κίνησή σας όσο το δυνατόν πιο φυσική. Εξασκηθείτε στο να σταματάτε πριν πιάσετε ταχύτητα. Αφήστε την αντοχή σας να χτιστεί παράλληλα με τις ικανότητές σας.

Εάν είστε έτοιμοι να προσθέσετε στοιχεία με έντονο ύφος, όπως πατινάζ προς τα πίσω ή περιστροφές, επιβραδύνετε για να εξασκήσετε τις βασικές αρχές της δεξιότητας προτού προσπαθήσετε να το κάνετε να φαίνεται έτοιμο για τα social media. Διατηρήστε την εστίασή σας στο να παραμείνετε δυνατοί, υγιείς και όρθιοι.

 

Προφυλάξεις

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης έχει τους εγγενείς κινδύνους της, αλλά λόγω της ταχύτητας που εμπλέκεται στο πατινάζ, ενέχει λίγο περισσότερο κίνδυνο.

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί από το πατινάζ είναι αποτέλεσμα πτώσης — κοψίματα και γρατζουνιές είναι κοινά, αλλά διαστρέμματα καρπού και κατάγματα είναι επίσης πιθανά.

Μια κακή πτώση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένης της διάσεισης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε τον εξοπλισμό ασφαλείας, όπως προστατευτικά καρπού και κράνη.

Τέλος, δεν πρέπει να κάνετε roller skate ενώ είστε έγκυος. Η ισορροπία σας μπορεί ήδη να διακυβεύεται από το μετατοπισμένο κέντρο βάρους και τη χαλαρότητα των αρθρώσεων σας, επομένως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πτώση σε πατίνια ενώ είστε έγκυος είναι μεγαλύτεροι.