Εκτός από την εξαιρετική προπόνηση που μπορεί να σας χαρίζει, η προπόνηση σωματικού βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μερικές κοινές δικαιολογίες για την αποφυγή της άσκησης, όπως «δεν έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο» ή «δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σπίτι».

Εξίσου αποδοτική η προπόνηση σωματικού βάρους

Η προπόνηση σωματικού βάρους -δηλαδή το να γυμνάζεστε χρησιμοποιώντας ως αντίσταση μόνο το σωματικό σας βάρος- μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την προπόνηση με ελεύθερα βάρη ή μηχανές με βάρη, για την μυϊκή σας ενδυνάμωση.

Εκτός από την εξαιρετική προπόνηση που μπορεί να σας παράσχει, η προπόνηση σωματικού βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μερικές κοινές δικαιολογίες για την αποφυγή της άσκησης, όπως «δεν έχω χρόνο να πάω γυμναστήριο» και «δεν μπορώ να βρω γυμναστήριο στις διακοπές». Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κινήσετε το σώμα σας.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο βολικό

Όπου κι αν βρίσκεστε, έχετε το σώμα σας, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση οπουδήποτε, οποτεδήποτε – στην κρεβατοκάμαρά σας όταν ξυπνάτε, στην κουζίνα ενώ περιμένετε να βράσει το νερό, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας όταν ταξιδεύετε. Αυτό διευκολύνει την εύρεση του χρόνου.

Είναι αποτελεσματική

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology and Behavior διαπίστωσε βελτιώσεις σε επτά από τις εννέα παραμέτρους φυσικής κατάστασης, μετά από προπόνησης 10 εβδομάδων, σε μια μικρή ομάδα νεαρών γυναικών.

Τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν στην αερόβια ικανότητα, με βελτίωση 33%. Η μυϊκή αντοχή, ιδιαίτερα στον κορμό, αυξήθηκε κατά 11%, ενώ η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος σημείωσε αύξηση 6%. Ακόμη και η ευελιξία ήταν καλύτερη μετά την προπόνηση.

Δεν χρειάζεται πολύ

Αν και είναι καλό να τηρείτε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα, μικρότερες ποσότητες άσκησης με σωματικό βάρος μπορούν επίσης να αποφέρουν αποτελέσματα.

Σε μια μικρή μελέτη ενεργών ατόμων ηλικίας 60 ετών, Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια προπόνηση που αποτελείται από οκτώ απλές ασκήσεις στο κάτω μέρος του σώματος, αύξησε τη μυϊκή δύναμη και τη δύναμη των συμμετεχόντων κατά περίπου 15% μετά από 10 μήνες. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σε αυτό το στάδιο της ζωής, η δύναμη και η αντοχή συχνά μειώνονται.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες πέτυχαν αυτά τα κέρδη κάνοντας μόνο 6 προπονήσεις το μήνα.

Αφιερώστε μόλις μισή ώρα και δοκιμάστε την ακόλουθη ρουτίνα με τις πιο απλές ασκήσεις: