Η γυμναστική μπορεί να ενισχύσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία, να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και ακόμη και να ενισχύσει την κοινωνική σας ζωή, με τους ειδικούς να συνιστούν 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Προσέξτε όμως μερικές παγίδες που μπορεί να αναιρέσουν την σκληρή σας προσπάθεια και τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Θυσιάζετε την γυμναστική σας

Σίγουρα οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι πολλές αλλά το να παραλείπετε τις προπονήσεις σας «απλώς επειδή» έχετε να κάνετε άλλα πράγματα συνέχεια, μπορεί να σας πάει πίσω και να αναστρέψει όλη σας την προσπάθεια.

Όχι μόνο θα σας δυσκολέψει να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά μπορεί επίσης να χάσετε μέρος της προόδου που έχετε κάνει.

Αμελείτε την προθέρμανση

Το να ξεκινήσετε την προπόνησή σας χωρίς προθέρμανση μπορεί να σας «εξοικονομήσει» μερικά λεπτά, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν ότι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Το σώμα σας χρειάζεται την προθέρμανση για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και να ρέει το αίμα σας, για να χαλαρώσετε τους μύες σας και να σας δώσει μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως το ελαφρύ περπάτημα, το τζόκινγκ ή η ποδηλασία για 5 έως 10 λεπτά.

Δεν έχετε καλή στάση

Αυτό μπορεί να περιορίσει την πρόοδό σας και να οδηγήσει σε πτώση ή τραυματισμό. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να προσέχετε να μην ακουμπάτε στον εξοπλισμό, όπως ο διάδρομος όσο τον χρησιμοποιείτε.

Και αν σηκώνετε βάρη, προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη και την μέση σας ίσια και τους ώμους σας πίσω και χαλαρούς. Επίσης να θυμάστε να μην «κλειδώνετε» τα γόνατά σας.

Χάνετε την τεχνική σας

Αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να στοχεύσετε τις σωστές περιοχές, επομένως θα κουράζεστε χωρίς να πετυχαίνετε τον στόχο σας ενώ ταυτόχρονα περιορίζει και το εύρος κίνησής σας. Μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο αδύναμους και να βλάψει τους μυς σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι χάνετε την τεχνική σας, χρησιμοποιείστε πιο ελαφριά βάρη και τελειοποιείστε την φόρμα σας πριν αυξήσετε τα κιλά ή την ένταση.

Κάθε προπόνηση είναι αυξημένης έντασης

Ακόμα κι αν έχετε βάλει στόχο να γίνετε πιο δυνατοί, θα πρέπει να αλλάζετε τα πράγματα, κάνοντας περισσότερες επαναλήψεις με μικρότερο βάρος και λιγότερες επαναλήψεις με μέτριο ή μεγάλο βάρος.

Η προπόνηση με μεγάλα βάρη κάθε φορά που προπονείστε μπορεί πραγματικά να σας εμποδίσει να προσθέσετε μυϊκή μάζα και να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού. Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τις προπονήσεις σας με μέτριες, βαριές και ελαφριές μέρες.