Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για νέα κύματα κρουσμάτων το φθινόπωρο εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, νέα επιστημονική μελέτη χαρίζει αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι η τακτική γυμναστική φαίνεται να προστατεύει από τον κορωνοϊό, μειώνοντας όχι μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης αλλά και ανάπτυξης σοβαρής ασθένειας.

Τα ελπιδοφόρα νέα προέρχονται από την δημοσιευμένη μετα-ανάλυση στο British Journal of Sports Medicine, στην οποία διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ γυμναστικής και covid-19.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό ενώ, εάν τύχαινε να κολλήσουν την ασθένεια, 34% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Αν και τα οφέλη της άσκησης για την υγεία  δεν είναι κάτι καινούργιο – προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική της δράση ενάντια σε χρόνιες ασθένειες και ιογενείς λοιμώξεις και την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη που προκύπτουν μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά της covid-19.

Η γυμναστική… ασπίδα κατά των μολύνσεων

Για την ανάλυση, η ομάδα ερευνητών από το Universidad Pública de Navarra αξιολόγησε 16 μελέτες που περιελάμβαναν πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους για να κατανοήσουν εάν και πώς η άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο τόσο της μόλυνσης όσο και της ανάπτυξης σοβαρής ασθένειας από την covid-19.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπλοκών από τον κορωνοϊό, αυτή η έκθεση είναι η πρώτη που αναλύει τα διαθέσιμα στοιχεία και ποσοτικοποιεί τη μείωση κινδύνου μεταξύ της άσκησης και της σοβαρότητας του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνταν τακτικά είχαν 11% χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν, 36% χαμηλότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, 34% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και 43% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από covid-19.

Τα οφέλη κορυφώθηκαν όταν οι άνθρωποι είχαν περίπου 150 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας δραστηριότητας (περίπου 21 λεπτά κάθε μέρα) ή 75 εβδομαδιαία λεπτά έντονης δραστηριότητας (λίγο πάνω από 10 λεπτά την ημέρα). Αλλά ακόμη και οι χαμηλές ποσότητες άσκησης παρείχαν σημαντική προστασία.

«Διαπιστώσαμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων από την λοίμωξη» δηλώνουν οι ερευνητές.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά την φλεγμονή

Έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση πολλών παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και το άγχος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η τακτική γυμναστική προστατεύει από την μόλυνση και τον θάνατο από μολυσματικές ασθένειες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος.

Η προστασία που προέκυψε από την άσκηση πιθανότατα, τουλάχιστον εν μέρει, προέρχεται από την ικανότητα της άσκησης να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ουσιαστικά βοηθώντας το σώμα να παράγει μια πιο ισχυρή απόκριση αντισωμάτων και να «καθαρίσει» τους ιούς πιο γρήγορα.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει τη συστημική φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων -όπως νοσηλεία ή θάνατος- από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Seth Creasy, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα ενδοκρινολογίας στο University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Προηγούμενη έρευνα για την covid-19 έδειξε ότι η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα της σοβαρότητας της νόσου, καθώς προϋπάρχουσες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και οι στεφανιαίες παθήσεις, σχετίζονται με πιο δυσμενή κλινικά αποτελέσματα.

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, η άσκηση ενισχύει επίσης την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, τη σωματική λειτουργία και τη μυϊκή υγεία. Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε από σοβαρές επιπλοκές από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν

«Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το να είναι πιο δραστήριοι, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σωματική τους ικανότητα», λένε οι ερευνητές.

Αν αναρωτιέστε πόση είναι αρκετή δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Ο στόχος είναι να βρείτε τρόπους να κινείστε περισσότερο και να κάθεστε λιγότερο. Διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και την οποία δεν θα βαρεθείτε.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μέρος της εργασίας ή της καθημερινής σας μετακίνησης, ενώ άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τον χορό, το παιχνίδι και οι οικιακές εργασίες, όπως η κηπουρική και η καθαριότητα.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να στοχεύσετε να ενσωματώσετε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, ασκήσεις υψηλής έντασης και προπόνηση αντίστασης στις προπονήσεις σας. Το καλύτερο όλων είναι ότι ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου σημειώθηκε όταν άτομα που συνήθως δεν ασκούνταν πρόσθεσαν κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας στη ρουτίνα τους.