Θέλετε να προωθήσετε την υγεία της καρδιάς ενισχύοντας την κυκλοφορία; Τι θα λέγατε αν μπορούσατε ταυτόχρονα να υποστηρίξετε την ικανότητα του οργανισμού να «χτίζει» μυς, βελτιώνοντας την αθλητική σας απόδοση; Τώρα μπορείτε να τα καταφέρετε χάρη στην πολύτιμη συμβολή της αργινίνης.

Πώς μας ωφελεί η αργινίνη

Εάν δεν γνωρίζετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η L-αργινίνη μπορεί να σας βοηθήσει, τότε βρίσκεστε στην κατάλληλη σελίδα.

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο την καθιστά δομικό στοιχείο πρωτεΐνης. «Είναι ένα υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι το σώμα μας το παράγει φυσικά, αλλά δεν παράγει απαραίτητα όσο χρειαζόμαστε», εξηγεί η Emmaline Rasmussen, διαιτολόγος.

Για παράδειγμα, αναφέρει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν ορισμένα τραύματα, όπως σοβαρά εγκαύματα ή τραυματισμούς – ή εκείνοι που αναρρώνουν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις – μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα.

Η L-αργινίνη είναι εξαιρετική για την κυκλοφορία και ως εκ τούτου και για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, καθώς διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία ενισχύοντας τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα. Μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την αθλητική σας απόδοση αλλά και για την υποστήριξη υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Που την βρίσκουμε

Ευτυχώς, δεν θα είναι πολύ δύσκολο να αυξήσετε την πρόσληψη L-αργινίνης μέσω της διατροφής, ειδικά εάν ήδη λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. «Η L-αργινίνη μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες» προσθέτει η Rasmussen.

Κρέας

Από τον μοσχαρίσιο κιμά, την ζουμερή μπριζόλα έως και το άπαχο στήθος κοτόπουλο, το κρέας και τα πουλερικά είναι από τις κορυφαίες πηγές τροφίμων L-αργινίνης. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μέτρο είναι ιδανική για τη βέλτιστη καρδιαγγειακή και γενική υγεία και φροντίστε να ισορροπήσετε το πιάτο σας με λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Λιπαρά ψάρια

Αν δεν επιλέγετε τόσο συχνά το ψάρι ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε πάλι, καθώς τα οφέλη τους περιλαμβάνουν πολλά παραπάνω από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και L-αργινίνη. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε άγρια ή εκτρεφόμενα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και καλά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών, του δέρματος και του εγκεφάλου.

Καλές και γευστικές επιλογές είναι ο κόκκινος σολομός αλλά και η πέστροφα.

Γαλακτοκομικά

Πριν στραφούμε σε φυτικές «πηγές» L-αργινίνης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν ακόμα μία ζωική «πηγή» αυτού του αμινοξέος. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι οι πιο υγιεινές επιλογές ενώ περιέχουν και προβιοτικά που θρέφουν το έντερο.

Αν προτιμάτε φυτικές εναλλακτικές επιλογές, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι με γάλα καρύδας, που περιέχουν L-αργινίνη αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Τροφές ολικής άλεσης

Οι τροφές ολικής άλεσης δεν αποτελούν απλώς «πηγή» L-αργινίνης αλλά παρέχουν και μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.

Είτε ακολουθείτε είτε όχι μια φυτική διατροφή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σας, καθώς προσφέρουν μια πηγή ενέργειας που διαρκεί, ιδιαίτερα αν τα συνδυάσετε με καλά λίπη, φυλλώδη λαχανικά και πρόσθετη πρωτεΐνη.

Φασόλια, όσπρια και σόγια

Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, να είστε σίγουροι ότι τα βασικά προϊόντα όπως τα φασόλια, τα όσπρια και η σόγια περιέχουν L-αργινίνη.

Από αυτήν την διατροφική κατηγορία, οι ειδικοί προτείνουν τις φακές (που είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ένα απαραίτητο μέταλλο για την κυκλοφορία) και τα φασόλια λούπινα. Μια καλή εναλλακτική είναι τα βιολογικά φασόλια σόγιας, όπως το edamame, καθώς και το tofu.