Η καρδιά σας είναι η «μηχανή» του οργανισμού και αν την «πειράξετε» έστω και λίγο, τότε το σώμα σας δεν θα λειτουργεί σωστά. Χτυπά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας, κοπιάζοντας ασταμάτητα για να μεταφέρει αίμα σε ιστούς σε ολόκληρο το σώμα και να υποστηρίζει βασικές σωματικές λειτουργίες.

Τα φιστίκια Αιγίνης θωρακίζουν την καρδιά

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της καρδιάς, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κομβικής σημασίας, περιλαμβάνοντας την τακτική γυμναστική, μια ισορροπημένη διατροφή που ταιριάζει στις ανάγκες σας και την αποφυγή καπνίσματος, μας λένε οι ειδικοί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θαυματουργή τροφή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα μπορούσατε να αποκομίσετε σημαντικά οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της, προσθέτοντας απλώς μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης στην καθημερινή σας διατροφή.

«Ρίχνουν» την χοληστερίνη

Ένας από τους πρώτους δείκτες μιας υγιούς καρδιάς είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Υπάρχουν δύο τύποι – LDL και HDL. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επομένως συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη γνωστή και ως χοληστερίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εν τω μεταξύ, υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ένας τρόπος για να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης είναι με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής. Αυτή περιλαμβάνει καλά λιπαρά, που μπορείτε να βρείτε σε ξηρούς καρπούς, που μπορεί να καλύπτουν το 20% έως και το 35% των ημερήσιων θερμίδων σας.

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Metabolism, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Μειώνουν την υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως υπέρταση) είναι ένας άλλος δείκτης της υγείας της καρδιάς. Συχνά αναφέρεται ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συνήθως δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Η δίαιτα DASH συνιστάται συχνά σε άτομα με υπέρταση. Είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που δημιουργήθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος.

Το πλάνο προβλέπει δύο έως τρεις καθημερινές μερίδες καλών λιπαρών και τέσσερις έως πέντε εβδομαδιαίες μερίδες ξηρών καρπών, σπόρων, φασολιών και μπιζελιών. Οι τακτικές μερίδες φιστικιών ενθαρρύνονται στη δίαιτα DASH.

Η κατανάλωση περίπου μιας χούφτας (1,5 ουγγιές) καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό​Nutrients.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη γενική υγεία. Βοηθούν στην πέψη, την απώλεια βάρους ακόμα και στην υγεία της καρδιάς.

Τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο ​Journal of Chiropractic Medicine.

Συγκεκριμένα, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Μια ουγγιά φιστικιών έχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, με τον μέσο ενήλικα να χρειάζεται μεταξύ 20 και 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Γεμάτα αντιοξειδωτικά

Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς είναι τα αντιοξειδωτικά. Αυτό περιλαμβάνει βιταμίνες C και E, σελήνιο και βήτα καροτίνη, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς καταπολεμώντας τα οξειδωτικά (γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και στα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια Αιγίνης μάλιστα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνες Ε και Κ, καροτενοειδή και θειαμίνη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο ​The British Journal of Nutrition.

Στην πραγματικότητα, βρίσκονται στις κορυφαίες 50 αντιοξειδωτικές τροφές, σύμφωνα με ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο ​Plants​.

Πόσα πρέπει να τρώμε;

«Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί», μας λένε οι ειδικοί. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε θερμίδες, επομένως θέλετε να προσέχετε τις μερίδες σας. Μια μερίδα φιστικιών είναι περίπου 1 ουγγιά ή 28 γραμμάρια, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 159 θερμίδες.

Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα νατρίου, επιλέξτε ανάλατα ωμά φιστίκια Αιγίνης για ένα σνακ που υποστηρίζει την καρδιά.