Τα φρούτα είναι πραγματικά από τα καλύτερα δώρα που μας προσφέρει η φύση. Είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά, γνωρίζατε όμως ότι ορισμένα είδη φρούτων έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν τον ύπνο σας;

Ποια φρούτα ευνοούν τον ύπνο;

Ενώ έχουμε ακούσει κατά καιρούς η κατανάλωση φρούτων τις βραδινές ώρες είναι επιβλαβής, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύθος. Τα φρούτα είναι μια πλήρης τροφή και μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, που αν καταναλωθούν στην σωστή ποσότητα σας ωφελούν ποικιλοτρόπως, συμβάλλοντας και στο πιο ποιοτικό ύπνο.

Ανανάς

Αυτή η τροπική απόλαυση είναι ιδανική επιλογή για έναν ξέγνοιαστο ύπνο για δύο βασικούς λόγους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρώτον, οι ανανάδες περιέχουν μελατονίνη και έρευνες υποστηρίζουν την ικανότητά τους να ενισχύουν σημαντικά τα επίπεδα αυτής της ορμόνης ύπνου στο σώμα.

Σύμφωνα με διασταυρούμενη μελέτη σε υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ανανά είχαν 266% αύξηση στα επίπεδα μελατονίνης, η οποία ξεπέρασε εκείνη που προκαλούν άλλα φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι. Οι ανανάδες βοηθούν επίσης στην πέψη που μπορεί να αποτρέψει τους πόνους στο στομάχι τη νύχτα, χάρη στην βρομελίνη, ένα βασικό ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα, την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άλλες μορφές φλεγμονής.

Μπανάνα

Οι μπανάνες – ιδανικά, όταν δεν είναι πολύ ώριμες – είναι ένα άλλο υπέροχο σνακ για ποιοτικό ύπνο, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών σας. Περιέχουν επίσης σεροτονίνη, η οποία είναι πρόδρομος της μελατονίνης και μπορεί να σας βοηθήσει να νυστάξετε νωρίτερα και να κοιμηθείτε χωρίς να ξυπνάτε ενδιάμεσα.

Οι μπανάνες είναι επίσης ένα φρούτο φιλικό προς τον ύπνο, καθώς περιέχουν τρυπτοφάνη, αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης και συνεπώς και μελατονίνης.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια έχουν θέση εκτός από το πρωινό μας και στο βραδινό, όπως όλα δείχνουν. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν επίσης στην αύξηση της μελατονίνης στο σώμα.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση του στρες και επίσης βοηθούν στη σύνθεση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που συμβάλλουν με την σειρά τους σε έναν πιο ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Ενώ τα φρούτα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχουν «θαυματουργές» τροφές και μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την υπερβολική τους κατανάλωση, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας εάν προκληθούν δυσπεψία, αέρια ή πόνος στο στομάχι.

Ξεκινήστε από την μία μερίδα για να διαπιστώσετε πόσο καλά αντιδρά το στομάχι σας και συνεχίστε από εκεί.