H yoga είναι για πολλούς από εμάς μία από τις αγαπημένες μας μεθόδους γυμναστικής. Μας βοηθά να τονώσουμε τις βασικές μυϊκές ομάδες του σώματος διατηρώντας την ένταση σε χαμηλά επίπεδα και ταυτόχρονα μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχολογία μας. Η πιο… ζεστή εκδοχή της, γνωστή και ως hot yoga, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής καθώς προσφέρει στην καρδιά, στους πνεύμονες και στους μυς πιο έντονη προπόνηση με ακόμα περισσότερα οφέλη.

Πόσο ζεστή είναι η hot yoga;

Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους «hot yoga» και «Bikram yoga» να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η Bikram yoga, που αναπτύχθηκε από τον γιόγκι Bikram Choudhury, γίνεται σε ένα δωμάτιο που θερμαίνεται στους 41°C και με 40% υγρασία. Κάθε συνεδρία αποτελείται από 26 στάσεις και δύο ασκήσεις αναπνοής που γίνονται με την ίδια σειρά και διαρκούν συνήθως 90 λεπτά.

Η hot yoga, από την άλλη, περιλαμβάνει την εξάσκηση της yoga σε ένα δωμάτιο που θερμαίνεται πάνω από την κανονική θερμοκρασία δωματίου. Η θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις εκπαιδευτών και ασκουμένων, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται συνήθως από τους 27°C έως και τους 38°C.

Οι συνεδρίες της μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ποικιλία στάσεων και η διάρκειά τους μπορεί να διαφέρει. Επιπλέον η hot yoga συχνά περιλαμβάνει μουσική και περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

Ενώ το πιο ζεστό περιβάλλον μπορεί να κάνει την πρακτική της yoga πιο δύσκολη, τα οφέλη της αξίζουν τον κόπο σας. Εάν γίνουν σωστά και με ασφάλεια, τόσο η hot yoga όσο και η Bikram μπορούν να προσφέρουν:

Ενισχυμένη ευελιξία

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι είναι πιο ασφαλές οι διατάσεις να γίνονται μετά το ζέσταμα των μυών σας από το να τεντώνεστε ενώ οι μύες σας είναι κρύοι. Κατά συνέπεια λοιπόν το ζεστό περιβάλλον της hot yoga μπορεί να κάνει τις στάσεις πιο εύκολες και πιο αποτελεσματικές. Η θερμότητα σας επιτρέπει να τεντώσετε λίγο περισσότερο και να επιτύχετε μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Boost στην καρδιά

Καθώς εξασκείστε σε διαφορετικές στάσεις yoga σε υψηλή θερμοκρασία, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες σας πρέπει να δουλέψουν πιο έντονα για να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Medicine & Science in Sports & Exercise», ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται κατά τη hot yoga τόσο όσο θα αυξανόταν στην περίπτωση που κάνατε ένα γρήγορο περπάτημα.

Καίτε πιο πολλές θερμίδες

Ενα άτομο 72 κιλών μπορεί να κάψει περίπου 183 θερμίδες την ώρα κάνοντας κλασική yoga. Αν όμως ανεβάσετε λίγο τη θερμοκρασία, μπορείτε να κάψετε περισσότερες. Σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η καύση θερμίδων μπορεί να φτάσει τις 460 για τους άνδρες και τις 330 για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Bikram yoga διάρκειας 90 λεπτών. Η hot yoga, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο έντονη όσο μια συνεδρία Bikram, θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με μια παραδοσιακή προπόνηση yoga.

Καλύτερη οστική πυκνότητα

Η υποστήριξη του βάρους σας όσο εξασκείτε τις asanas (στάσεις) μπορεί να ενισχύσει τα οστά σας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τις γυναίκες κατά την προ εμμηνόπαυση περίοδο όσο και για τους μεγαλύτερους ενηλίκους, που βλέπουν την οστική τους πυκνότητα να μειώνεται. Οπως έχει διαπιστωθεί σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Scientific Research», οι γυναίκες που συμμετείχαν σε συνεδρίες Bikram yoga για μια περίοδο πέντε ετών είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα στον λαιμό, στους γοφούς και στη μέση τους.

Λιγότερο στρες

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη yoga για να ανακουφιστούν από το στρες και τα έχουν καταφέρει. Επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο «Journal of Science and Medicine in Sport» το επιβεβαιώνει εκ νέου, καθώς ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων hot yoga μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων, που ανέφεραν υψηλά επίπεδα στρες και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στην αρχή της μελέτης.

Ταυτόχρονα, βελτίωσε την ποιότητα της καθημερινότητάς τους καθώς και το αίσθημα αυτοαποτελεσματικότητας, την αντίληψη δηλαδή ότι έχουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.