Οι καταπονημένοι και κουρασμένοι μυς είναι συχνά αποτέλεσμα της έντονης γυμναστικής. Αλλά αν δεν έχετε γυμναστεί πρόσφατα, οι μυϊκοί πόνοι που αισθάνεστε θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας, που επηρεάζει με αυτόν τον τρόπο την λειτουργία του.

Ο δρ Gbolahan Okubadejo, ορθοπεδικός με έδρα τη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανίσετε μυϊκό πόνο χωρίς προφανή αιτία αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.

Μυϊκοί πόνοι εξαιτίας ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης

«Τα κρυολογήματα, οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο σώμα», λέει ο Δρ Okubadejo. Αυτό διότι, όπως εξηγεί, το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και μπορεί να προκύψει φλεγμονή, αφήνοντας τους μυς σας δύσκαμπτους.

Διαβάστε επίσης: Ένταση σε ώμους και αυχένα; Το τρικ για να την απελευθερώσετε

Quick fix: Για να ανακουφίσετε τους πόνους των μυών που προκαλούνται από μια λοίμωξη, ο Δρ Okubadejo συνιστά να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε ζωμό αλλά και να ξεκουράζεστε αρκετά, μιας και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει.

Μήπως είστε στρεσαρισμένοι;

Εάν αισθάνεστε πόνους στην πλάτη και τους ώμους, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα, το άγχος μπορεί να ευθύνεται για όλα αυτά. «Αν είστε συνεχώς υπό πίεση, οι μυς σας μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν», λέει ο Δρ Okubadejo. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες σας μεταβαίνουν σε λειτουργία αυτοσυντήρησης.

«Οι μυς σας έχουν τον δικό τους μηχανισμό αυτοάμυνας και τείνουν να συστέλλονται για να αποτρέψουν τον τραυματισμό ενώ βρίσκεστε υπό πίεση», εξηγεί.

Quick fix: «Μόλις χαλαρώσετε, οι μυς σας θα απελευθερώσουν την ένταση και η ενόχληση θα υποχωρήσει» αναφέρει ο Δρ Okubadejo. Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε τους τεντωμένους μυς είναι μέσω της άσκησης και των διατάσεων. Οποιοσδήποτε τύπος προπόνησης θα βοηθήσει, αλλά το κολύμπι και η γιόγκα είναι ιδιαίτερα εξαιρετικές επιλογές.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Δίνει στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει από τα γεγονότα, τις δραστηριότητες και το άγχος της ημέρας, λέει ο Δρ Okubadejo. Χωρίς επαρκή ύπνο, το σώμα σας δεν μπορεί να αναρρώσει σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και ενοχλήσεις.

Quick fix: Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε ενδιάμεσα, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Περιορίστε τη χρήση του κινητού πριν τον ύπνο, μιας και το μπλε φως των συσκευών διαταράσσει τον ύπνο.
  • Ακούστε χαλαρωτική μουσική.
  • Καθιερώστε καλή υγιεινή ύπνου πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε πρωί.

Πόσο ενυδατωμένοι είστε;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά. Η αφυδάτωση παρεμβαίνει στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος, όπως η παροχή οξυγόνου στα σωστά μέρη και η πέψη των τροφίμων, λέει ο Δρ Okubadejo.

Ουσιαστικά, η μυϊκή δυσφορία ή ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας προειδοποιεί για την αφυδάτωση και να σας παρακινήσει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και υγρών.

Quick fix: Στοχεύστε να καταναλώνετε περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα (περισσότερο αν γυμνάζεστε ή τρέχετε για μεγάλη διάρκεια),