Η γυμναστική είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών και άλλων μορφών παθήσεων. Απαιτεί όμως προσπάθεια και πειθαρχία και όντας αρχάριοι ίσως μας φανεί η όλη διαδικασία «βουνό».

Ευτυχώς, η άσκηση έχει πολλές διαφορετικές μορφές, όπως είναι η συμμετοχή σε ένα άθλημα που μας αρέσει, η γιόγκα, η άρση βαρών στο γυμναστήριο, ακόμη και η βόλτα που θα κάνουμε με τα πόδια. Επομένως, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνο το είδος της προπόνησης που πραγματικά μας ταιριάζει και είναι εφικτό σύμφωνα με το πρόγραμμά μας και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με μικρές αλλαγές και προσαρμογές, είναι βέβαιο πως όλα θα γίνουν ευκολότερα έως και διασκεδαστικά.

Τι να κάνετε εάν ξεκινάτε τώρα τις προπονήσεις σας

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο ή περπάτημα: Τι βοηθά περισσότερο την καρδιά και τι την απώλεια βάρους;

Ελέγξτε την υγεία σας

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Με έναν τακτικό έλεγχο υγείας, είναι εύκολο να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα σε πρώιμο στάδιο και να επιλέξετε το σωστό είδος προπόνησης ανάλογα με τις σωματικές σας ανάγκες.

Θέστε υλοποιήσιμους στόχους για να παραμείνετε συνεπής

Προσπαθήστε να αναπτύξετε μια ρεαλιστική στρατηγική που να περιέχει επιτεύξιμους στόχους μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα είδος προπόνησης. Καθορίστε το χρόνο και τις ημέρες που αθλείστε και ιδανικά αφιερώστε από μισή έως μία ώρα στην προπόνησή σας.

Συνιστάται να αρχίσετε με μικρούς στόχους. Αντί να τρέχετε γρήγορα για παράδειγμα όταν ο στόχος σας είναι να ολοκληρώσετε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων, χωρίστε αυτή την απόσταση στα δύο, κάνοντας μισό τρέξιμο και μισό περπάτημα έως ότου το σώμα σας είναι έτοιμο να καλύψει όλη την απόσταση τρέχοντας.

Σε καμιά περίπτωση μην πιέζετε τον οργανισμό σας να σπάσει τα όριά του. Αντίθετα, θα πρέπει να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και να είστε βέβαιοι πως με λίγη υπομονή, σταδιακά θα δείτε, θεαματικά αποτελέσματα.

Ζέσταμα

Πριν από την άσκηση, μην ξεχνάτε ποτέ το ζέσταμα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών και βελτιώνεται η απόδοσή σας. Μια προπόνηση συνήθως απαιτεί πέντε έως δέκα λεπτά προθέρμανσης ώστε να προετοιμαστεί το σώμα σας, να διευκολυνθούν οι αρθρώσεις, να ζεσταθούν οι μύες και να προετοιμαστεί σωστά η καρδιά για να αντλήσει περισσότερο αίμα.

Διατροφή

Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή για να «υποστηρίξετε» το πρόγραμμα άσκησής σας.

Για να διατηρήσετε ένα υγιές επίπεδο ενέργειας και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της προπόνησής σας, πρέπει να καταναλώνετε τροφές όλων των διατροφικών κατηγοριών.

Οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη είναι απαραίτητα συστατικά  για τον οργανισμό μας, ειδικά όταν αθλούμαστε. Οι μεν υδατάνθρακες τροφοδοτούν τους μύες πριν από κάθε δραστηριότητα και η δε πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη των μυών, επιταχύνει ην αποκατάστασή τους και θεραπεύει τη βλάβη των ιστών.

Ενυδάτωση

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης εάν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά πριν ή μετά τις τακτικές προπονήσεις σας. Η διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης κατά την άσκηση, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός απαιτεί πολλά, «αναζωογονητικά» υγρά.

Τέλος, το νερό μετά την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας και να σας προετοιμάσει κατάλληλα για την επόμενη.