Η ιδανικότερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείτε διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το πρόγραμμα της εργασίας σας, τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και η κανονική ώρα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την ώρα της ημέρας που θα επιλέξετε να κάνετε προπόνηση.

Η νυχτερινή προπόνηση είναι συχνά πιο βολική για τους πολυάσχολους ανθρώπους. Όμως, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας.

Διαβάστε επίσης: Fitness: 6 ρεαλιστικοί (και εφικτοί) στόχοι γυμναστικής

Αλλά ακόμη και αν είστε απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι η άσκηση αργά το βράδυ κατάλληλη για εσάς;

Βρείτε τον (κιρκάδιο) ρυθμό σας

Η αθλητική απόδοση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας που εκτελείται η άσκηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος. Ελεγχόμενοι από ορμόνες στο σώμα, οι κιρκάδιοι ρυθμοί υπαγορεύουν σωματικά και συμπεριφορικά πρότυπα όπως ο ύπνος, η διάθεση, ο μεταβολισμός και η θερμοκρασία του σώματος.

Για πολλούς ανθρώπους, η λειτουργία των πνευμόνων είναι καλύτερη αργά το απόγευμα. Αλλά επειδή οι κιρκάδιοι ρυθμοί κάθε ατόμου διαφέρουν, η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να είναι καλύτερη για ορισμένους ανθρώπους.

Η θερμοκρασία του σώματος παίζει ρόλο

Η προπόνηση μπορεί να να είναι πιο παραγωγική όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη. Για τον μέσο άνθρωπο, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται περίπου μεταξύ 2 μ.μ. και 6 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μύες είναι πιο ευέλικτοι, η αντιληπτή προσπάθεια είναι χαμηλή, ο χρόνος αντίδρασης είναι ταχύτερος, η δύναμη είναι στο αποκορύφωμά της και ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλές, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Αθλητιατρικής.

Για το λόγο αυτό, αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ μπορεί να είναι η καλύτερη ώρα για καρδιοαναπνευστική άσκηση. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με την προπόνηση με βάρη το πρωί, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Η άσκηση αργά τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο

Για μερικούς ανθρώπους, η γυμναστική πριν από τον ύπνο οδηγεί σε αϋπνία. Αποφύγετε τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τη βραδινή άσκηση κάνοντας ελαφριά ή μέτρια προπόνηση και όχι έντονη άσκηση.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για το τμήμα χαλάρωσης. Αυτό το τμήμα επιβράδυνσης της προπόνησής σας ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τα επίπεδα των ορμονών σας. Μην παραλείπετε τις διατάσεις μετά την προπόνηση. Οι διατάσεις χαλαρώνουν τους μυς σας, βελτιώνουν την κυκλοφορία και βοηθούν το σώμα σας να χαλαρώσει για τον ύπνο.