Είναι δύσκολο να παραμείνουμε σταθεροί στο βάρος μας, πόσο μάλλον να χάσουμε τυχόν περιττά κιλά το χειμώνα. Κι αυτό γιατί το χειμώνα, λόγω του ψυχρού καιρού, γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι, μειώνουμε την πρόσληψη νερού, τρώμε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και έχουμε περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι επιζήμιοι για τους fitness στόχους μας. Προκαλούν την επιβράδυνση του μεταβολισμού, καθιστώντας πιο δύσκολο το να κάψουμε θερμίδες και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το βάρος μας παρά τις καιρικές συνθήκες;

5 συμβουλές για να ελέγξετε το βάρος σας το χειμώνα

Διαβάστε επίσης: Κρύο: Μήπως σας φέρνει… τεμπελιά; Έτσι θα ξαναγίνετε παραγωγικοί

#1 Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Τα υγρά αποτελούν το 80% του σώματός μας. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η δίψα μας μειώνεται έως και 40% με αποτέλεσμα να ξεχνάμε να πιούμε νερό.

Για να παραμείνετε σε φόρμα ή ακόμη και να χάσετε κιλά, φροντίστε να πίνετε 8 με 10 ποτήρια νερό καθημερινά.

Η κατανάλωση χλιαρών υγρών βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αυξάνει τον μεταβολισμό διαλύοντας τις εναποθέσεις λίπους στο σώμα. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες και να βελτιωθεί η πέψη. Μπορείτε στο ποτήρι ή το μπουκαλάκι σας με το νερό να προσθέσετε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγο τριμμένο τζίντζερ για περισσότερη γεύση και καλύτερη υγεία τους χειμερινούς μήνες.

#2 Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι ο βασιλιάς των θρεπτικών συστατικών όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό έως και 80 με 100 θερμίδες την ημέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας καίει θερμίδες ενώ χωνεύει και μεταβολίζει την πρωτεΐνη που τρώμε. Επιπλέον, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αυξάνει την πληρότητα και μειώνει την πείνα.

Καταναλώστε τροφές όπως αυγά, κοτόπουλο, ψάρι, άπαχα κρέατα και φασόλια κατά τη διάρκεια του χειμώνα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλά σε λιπαρά.

#3 Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, τίποτα δε συγκρίνεται με μια μαλακή κουβέρτα και ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Συχνά, είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε τους fitness στόχους μας για αυτή την απόλαυση. Ως αποτέλεσμα, καίμε λιγότερες θερμίδες και χάνουμε λιγότερο βάρος.

Ωστόσο, η ηλιοθεραπεία και η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο χειμερινό ταξίδι απώλειας βάρους. Φροντίστε λοιπόν να απολαμβάνετε μια βόλτα στο χειμωνιάτικο ήλιο για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

#4 Καταναλώνετε εποχιακά τρόφιμα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καταναλώστε εποχιακά τρόφιμα και χειμερινές υπερτροφές για ρύθμιση μα και απώλεια βάρους. Τα εποχιακά τρόφιμα ενισχύουν το μεταβολισμό και συνολικά τον οργανισμό μας.

Συμπεριλάβετε ναι μεν όλες τις γεύσεις στα γεύματά σας (γλυκές, αλμυρές, ξινές, πικάντικες, πικρές) για να διατηρήσετε το σώμα σας σε ισορροπία, αλλά μικρά πιάτα για να αποτρέψετε την αύξηση βάρους.

#5 Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και σπόρους

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι υπερτροφές που, στις σωστές ποσότητες, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία απώλειας βάρους και να σας διευκολύνουν να χάσετε επιπλέον σωματικό λίπος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Όταν κάνετε δίαιτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.

Φτιάξτε ένα μείγμα από όλους τους ξηρούς καρπούς και τρώτε μια χούφτα καθημερινά. Συνδυάστε την κατανάλωσή τους με μια συνολικά υγιεινή διατροφή και μια έστω μικρή σωματική δραστηριότητα.