Η σωματική άσκηση προστατεύει την καρδιά, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύοντας τους μύες της. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, ορισμένες μορφές άσκησης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: οι 3 συμβουλές υγείας που θα την σώσουν

Η σχέση της υγείας της καρδιάς με την έντονη άσκηση

Η καρδιακή βλάβη και οι διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς μπορεί να προκύψουν κυρίως από μακροχρόνιες προπονήσεις cardio κατά τις οποίες ωθούμαστε να φτάσουμε στο μέγιστο της αντοχής μας, ασκώντας μεγάλη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η υπερπροσπάθεια επομένως για να φέρουμε εις πέρας απαιτητικές ασκήσεις και να ξεπεράσουμε τα όριά μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να προκύψει ένα οξύ καρδιακό πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine National Institutes of Health (SCD) υποστηρίζει πως η ακραία άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Η μελέτη σε δρομείς αποκάλυψε ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση απαιτητικών διαγωνισμών τρεξίματος, τα δείγματα αίματος των αθλητών εξακολουθούσαν να περιέχουν βιοδείκτες που συνδέονται με προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Αυτοί οι δείκτες συχνά εξαφανίζονται από μόνοι τους, αλλά η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στην καρδιά, όπως παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και ουλές. Τα παχύτερα τοιχώματα της καρδιάς ή το παχύ διάφραγμα μπορεί να προκαλέσουν στένωση που μπορεί να εμποδίσει ή να μειώσει τη ροή του αίματος από την αριστερή κοιλία προς την αορτή.

Πώς να παραμείνουμε προστατευμένοι

Ενυδάτωση

Φροντίστε να είστε μόνιμα ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησής σας.

Το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα αφού το βοηθά να αποβάλλει τα απόβλητα, να ελέγξει τη θερμοκρασία, να διατηρήσει υγιείς αρθρώσεις και να προστατεύσει τους ευαίσθητους ιστούς.

Διατάσεις

Οι διατάσεις βοηθούν το σώμα σας να ζεσταθεί.

Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος δυσφορίας και τραυματισμών ενώ παράλληλα αυξάνεται το εύρος της κίνησής σας, ο έλεγχος και η σταθερότητα.  Κάνοντας διατάσεις, αποκτάτε μεγαλύτερη σωματική ευελιξία και καθημερινές απλές λειτουργίες, όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να ανεβείτε σκάλες και να φτάσετε σε ψηλά ντουλάπια, γίνονται πιο απλές.

Προθέρμανση και χαλάρωση

Ξεκινήστε την προπόνησή σας με προθέρμανση και ολοκληρώστε την με χαλάρωση.

Η προθέρμανση βελτιώνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας και τη ροή του αίματος στους μύες σας. Αυτό ενισχύει την ικανότητα του μυϊκού ιστού να τεντώνεται, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής έντασης, του πόνου και του κινδύνου τραυματισμού, όπως είπαμε και προηγουμένως.

Μια περίοδος χαλάρωσης 10 λεπτών μετά από την άσκηση επιτρέπει στη θερμοκρασία, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση του σώματος να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ισορροπημένη διατροφή

Σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και η ίδια η προπόνηση είναι το τι τρώτε πριν και μετά.

Η τροφή είναι το καύσιμο σας, καθώς σας προσφέρει την ενέργεια για να γυμναστείτε και να συγκεντρωθείτε, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ενισχύσετε τους μύες και τα οστά σας και βοηθά στην ικανότητα του σώματός σας να αναρρώνει μετά από μια προπόνηση.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα πριν από την προπόνηση, όπως μπανάνες, βρώμη και ψωμί ολικής αλέσεως. Καταναλώστε ένα γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη μετά την άσκηση για να ανεφοδιάσετε το σώμα σας.

Μην αμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η άσκηση έχει σπουδαία οφέλη για την υγεία μας. Για να τα απολαύσουμε στο έπακρο, θα πρέπει:

#1 Να είμαστε συνεπείς με τα τσεκάπ μας ώστε να προλάβουμε τυχόν θέματα υγείας και να ξέρουμε ποια άσκηση μας ταιριάζει και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε την προπονητική μας ρουτίνα.

#2 Να μην το παρακάνουμε. 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση καθημερινά είναι αρκετά για να είμαστε και fit μα και υγιείς.