Έχετε μπει ποτέ σε ένα γεμάτο με κόσμο γυμναστήριο και νιώσατε φόβο ή άγχος βλέποντας τα άγνωστα σε εσάς μηχανήματα και τον εξοπλισμό; Ενδεχομένως να αποφεύγετε και το γυμναστήριο, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Εάν αυτή η εικόνα είναι… γνώριμη, τότε δεν είστε μόνη και το ακόλουθο TikTok trend μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Η νέα τάση που κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές, με το hashtag #shygirlworkout, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 316 εκατομμύρια προβολές.

Δεκάδες βίντεο από έμπειρους ασκούμενους, fitness influencers και personal trainers είναι αφιερωμένα σε προπονήσεις φιλικές προς αρχάριους και ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται άγχος για το γυμναστήριο, εστιάζοντας σε ασκήσεις που μπορούν να επαναληφθούν εύκολα και σε μικρότερες ρουτίνες προπόνησης.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν “gymtimidation” (φόβος ή άγχος για την γυμναστική) και ειδικά οι γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: #Gymtimidation: Αγχος για το γυμναστήριο; Δεν είστε μόνοι

Σε δημοσκόπηση 2.000 γυναικών έχει διαπιστωθεί ότι μία στις τέσσερις αποφεύγει την άσκηση, καθώς φοβάται ότι θα την κρίνουν.

Τι περιλαμβάνει το «Shy Girl Workout»;

«Για να κάνετε μία «Shy Girl» προπόνηση θα ακολουθήσετε πολύ βασικές κινήσεις με ένα μίνιμαλ κιτ εξοπλισμού, τις περισσότερες φορές απλώς ένα σετ αλτήρων ελαφρού έως μέτριου βάρους», εξηγεί ο Γκράχαμ Γκάλαγκερ, personal trainer.

«Αυτό βοηθά τους αρχάριους ασκούμενους να μην αγχώνονται για τα διαφορετικά ογκώδη μηχανήματα που βλέπουν ενώ δεν θα χρειαστεί και να περιμένουν κάποιον άλλο ασκούμενο, που δεν θέλει να μοιραστεί ένα μηχάνημα».

Πολλές από αυτές είναι ασκήσεις που στοχεύουν ένα συγκεκριμένο μυ, εκτελώντας απλές κινήσεις που ενεργοποιούν ένα μυ κάθε φορά, όπως τα push-ups, οι πιέσεις ώμων.

Περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη φυσική κατάσταση

Ο συγκεκριμένος τύπος προπονήσεων είναι ιδανικός, μιας και σας βοηθά να ενισχύσετε τόσο την αυτοπεποίθησή σας όσο και την φυσική σας κατάσταση, αφού έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε ποιους μυς γυμνάζετε στην διάρκεια κάθε κίνησης.

Η ψυχολόγος και personal trainer Άννα Σέρτζεντ αναφέρει ότι όχι μόνο είναι πιο εύκολο να μάθετε αυτές τις κινήσεις, αλλά και ότι είναι πιο εύκολο να τις εξελίξετε στην συνέχεια.

«Καθώς εστιάζετε σε ένα μέρος του σώματος κάθε φορά, θα μπορείτε να θυμάστε και να εκτελείτε τις ασκήσεις με την σωστή τεχνική και στάση» εξηγεί.

«Αφού μάθετε να εκτελείτε αυτές τις απλές ασκήσεις, μπορεί να είναι μια διασκεδαστική πρόκληση να προσθέσετε μια άλλη μυϊκή ομάδα στην άσκηση, καθιστώντας την μια σύνθετη κίνηση».

Εκτός από τις απλές κινήσεις, οι «Shy Girl» προπονήσεις απαιτούν συνήθως λιγότερο εξοπλισμό και συνήθως σημαίνει ότι θα καταλαμβάνετε και λιγότερο χώρο στο γυμναστήριο, γεγονός που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε την γυμναστική σας, ακόμα και σε ώρες αιχμής.

«Αυτό το στυλ προπόνησης μπορεί να ολοκληρωθεί σε έναν χώρο, οπότε δεν χρειάζεται να κινείστε πολύ στο γυμναστήριο. Δεν θα χρειαστεί να μοιράζεστε εξοπλισμό με άλλους ή να αλληλεπιδράτε με άλλους επισκέπτες του γυμναστηρίου», σημειώνει η Άννα Σέρτζεντ.