Το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματός μας ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και πρέπει να το επιλέγουμε προσεκτικά αφού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοσή μας. Υπάρχουν διάφορες τροφές που διατηρούν την ενέργειά μας στα ύψη και άλλες που αντί να μειώσουν την κούραση της καθημερινότητας, την εντείνουν και τελικά νιώθουμε εντελώς εξαντλημένοι.

Διαβάστε επίσης: Απογευματινή κόπωση: 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να καταναλώνετε όταν είστε κουρασμένοι

Αποφύγετε τα γλυκά

Όταν η ενέργειά μας πέφτει, συνήθως ενστικτωδώς αναζητάμε τα λεγόμενα «comfort foods», όπως οι σοκολάτες, για να μας χαρίσουν μια γρήγορη «ώθηση».

Ωστόσο, κατά ειρωνικό τρόπο, αυτά τα τρόφιμα παρέχουν μια πολύ σύντομη ώθηση ενέργειας, η οποία ακολουθείται από μια μεγαλύτερη πτώση ενέργειας μετά από λίγο.

Αυτός ο επαναλαμβανόμενος κύκλος της σύντομης ανόδου και απότομης πτώσης της ενέργειάς μας μπορεί να μας αφήσει εξαντλημένους και με μια λαχτάρα για περισσότερα γλυκά.

Καταναλώστε καφεΐνη με προσοχή

Μια άλλη κοινή αντίδραση στην κούραση είναι να πιείτε έναν καφέ, ένα ενεργειακό ποτό ή κάποιο άλλο ρόφημα με καφεΐνη.

Ενώ ο καφές είναι ένα φυσικό διεγερτικό, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει την απόκριση του σώματός μας στο στρες.

Αν νιώθετε κουρασμένοι, «χορτάστε» με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που διατηρούν την ενέργεια σε υψηλά επίπεδα αντί να βασίζεστε σε ζαχαρούχα, ενεργειακά ροφήματα που, εκτός των άλλων, προσθέτουν βάρος ή ατελείωτα φλιτζάνια καφέ που θα εντείνουν το άγχος.

Πείτε όχι στα «comfort food

Όσον αφορά την εξάλειψη της κούρασης, συχνά καταφεύγουμε σε γρήγορες και ικανοποιητικές τροφές που είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά και πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά. Τα «comfort foods» όπως αναφέραμε και πριν είναι τρόφιμα με μηδενική θρεπτική αξία και συστατικά που διατηρούν την ενέργεια μας υψηλή μα μόνο για λίγο.

Επιλέξτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενέργειας όλη μέρα.

Σκοπός είναι να διατηρείτε πάντα το σάκχαρό σας σταθερό και να αποφεύγετε τα ακραία σκαμπανεβάσματά του.

Τρώτε μικρότερα γεύματα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέτριου μεγέθους γεύματα ή σνακ κάθε τρεις με τέσσερις ώρες είναι προτιμότερα από τρία κύρια γεύματα την ημέρα. Αυτό το διατροφικό μοτίβο διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου ενέργειας.

Άσκηση και ποιοτικός ύπνος

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και όταν δεν έχετε κάνει πολλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκεφτείτε να ασκηθείτε. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για να έχουμε ενέργεια στο «φουλ» σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στο να έχετε περισσότερη ενέργεια και μειωμένη επιθυμία για επιπλέον κατανάλωση φαγητού