Όταν είστε άρρωστοι, πιθανότατα το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κουλουριαστείτε στο καναπέ σας και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας comfort foods. Ωστόσο δεν κάνουν όλα τα τρόφιμα καλό στο κρυολόγημα, ακόμα και αν η γεύση τους είναι υπέροχη.

Η δρ Ίνα Α. Χουσεΐν, ιατρός και διευθύντρια στο τμήμα λαρυγγολογίας στο κοινοτικό νοσοκομείο στο Munster της Ιντιάνα, αναφέρει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για να μην επιδεινώσουμε το κρυολόγημα και να επισπεύσουμε την ανάρρωση:

Ζάχαρη και κρυολόγημα δεν “πάνε” μαζί

Ένα από τα βασικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε – και δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη – είναι η ζάχαρη, μιας και αποτελεί τον κύριο ένοχο που σχετίζεται με την αυξημένη φλεγμονή.

Διαβάστε επίσης: Κρυολόγημα: 8 δοκιμασμένα tips για να επανέλθετε σε χρόνο ρεκόρ

“Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η ζάχαρη συμβάλλει στη φλεγμονή λόγω της επίδρασής της στα λευκά αιμοσφαίρια και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα», λέει η δρ Χουσεΐν.

Για αυτό είναι σημαντικό να περιορίσετε τις καραμέλες, τα μπισκότα και οποιαδήποτε τρόφιμα είναι γεμάτα με επεξεργασμένη ζάχαρη.

Γαλακτοκομικά

Εάν αντιμετωπίζετε πονόλαιμο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά, καθώς τα λιπαρά τους μπορεί να συνδυαστούν με τις εκκρίσεις των αεραγωγών, δημιουργώντας ένα παχύρευστο, κολλώδες μείγμα.

Αυτό μπορεί να καλύψει το λαιμό, εντείνοντας την άβολη αίσθηση και κάνοντάς σας να βήχετε περισσότερο.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Σύμφωνα με την δρ Χουσεΐν, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή, παρόμοια με την αντίδραση που μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνουμε ζάχαρη.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα κι έτσι μπορεί να έχουν τις ίδιες φλεγμονώδεις επιδράσεις, όπως τα ζαχαρούχα ροφήματα και σνακ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την δρ Χουσεΐν, εάν η ασθένειά σας σχετίζεται κυρίως με το χαμηλότερο γαστρεντερικό σωλήνα, οι απλοί υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευκολότεροι στην πέψη.

Χυμός πορτοκάλι

Αν και ενστικτωδώς μπορεί να αναζητήσετε χυμό από πορτοκάλι για να “γεμίσετε” με την ωφέλιμη για τον οργανισμό βιταμίνη C, η δρ Χουσεΐν προτείνει να το σκεφτείτε και πάλι.

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να επιδεινώσουν την ενόχληση του λαιμού, ειδικά αν έχετε πονόλαιμο λόγω της υψηλής του οξύτητας.

Από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάτε να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό και να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαλακές τροφές που δεν θα ερεθίσουν περαιτέρω τον βλεννογόνο και τον ιστό του λαιμού σας.