Τα αμύγδαλα είναι οι νόστιμοι ξηροί καρποί που βάζουμε σχεδόν παντού αφού πέραν της γεύσης, προάγουν την υγεία ποικιλοτρόπως. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα αμύγδαλα είναι «θαυματουργά» για τα μάτια, το δέρμα, την υγεία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό, την υγεία του εντέρου.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στο σώμα μας εάν καταναλώνουμε λίγα την ημέρα

Διαβάστε επίσης: Μυϊκή μάζα: Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να την αυξήσετε

Τα πολύτιμα αμύγδαλα και τα οφέλη τους

Κάνουν καλό στην καρδιά

Η κατανάλωση αμυγδάλων σε συνδυασμό με άλλους ξηρούς καρπούς είναι ευεργετική για την καρδιά.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά αμύγδαλα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της ροής του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Σύμφωνα πάλι με τα ευρήματα ερευνών, οι μεσογειακές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς έχουν περισσότερα και σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλες.

Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα

Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να ελέγξει και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στο μαγνήσιο που περιέχουν. Έτσι μπορούν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου ατόμων με διαβήτη τύπου 2, στους οποίους συνίσταται να τρώνε μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από άλλους ξηρούς καρπούς και χαμηλότερες ποσότητες υδατανθράκων που βοηθούν στο να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό κατ’ επέκταση βοηθά επίσης στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Η ικανότητα των αμυγδάλων να μειώνουν την πείνα σημαίνει ότι μπορείτε να διαχειριστείτε πόση τροφή τρώτε, καταλήγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να μην το παρακάνετε με τις ποσότητες. Μια χούφτα με 7-8 αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά.

Κάνουν καλό στα μάτια

Τα αμύγδαλα θεωρούνται εξαιρετικά για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στα αμύγδαλα προσφέρει άμυνα ενάντια σε ουσίες που απειλούν τους υγιείς ιστούς. Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Υποστηρίζουν τη μνήμη

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα βιταμίνης Β, η οποία ενισχύει τη μνήμη. Η μνήμη βελτιώνεται επειδή η βιταμίνη Β βοηθά στη δημιουργία και τον πολλαπλασιασμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων, θρέφοντας παράλληλα τα υπάρχοντα.

Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αμύγδαλα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Η φλεγμονή, ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση μπορούν να προκληθούν από τη μοριακή βλάβη που προκαλεί το άγχος. Κάνουν επομένως καλό στην επιδερμίδα και μπορούν να μας προστατεύσουν, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες, από μια σειρά ασθενειών.