Αν έχετε δει την τρίτη σεζόν του Emily In Paris, γνωρίζετε ήδη τη σημαντική στιγμή με τα μαλλιά της πρωταγωνίστριας στο πρώτο επεισόδιο.

Γρήγορη ανακεφαλαίωση (χωρίς spoilers): Αντιμετωπίζοντας μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο στην επαγγελματική της ζωή, η Emily Cooper, την οποία υποδύεται η Lily Collins, παίρνει την κατάσταση (το ψαλίδι) στα χέρια της και κάνει στον εαυτό της αφέλειες.

Αυτή και οι φίλοι της, συγκεκριμένα η Mindy, που ενσαρκώνει η Ashley Park, αναφέρονται με θράσος στις αφέλειες της ως «trauma bangs»  σε όλη την τελευταία σεζόν της σειράς.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να σταματήσετε να τα βάφετε

Η έννοια του «trauma bangs» δηλαδή το να κάνεις μια δραστική αλλαγή στα μαλλιά σου κατά τη διάρκεια ή μετά από περιόδους στεναχώριας, είναι αρκετά συνηθισμένη. Στην πραγματικότητα, η Collins και η Park το έχουν κάνει και στην πραγματική τους ζωή.

Lily Collins, 2ο Ετήσιο Academy Museum Gala

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στο να αλλάξουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια χαοτικών περιόδων; Είναι σωστό ή όχι να συγχέουμε την απόκτηση αφέλειας με μια αντίδραση τραύματος.

Οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν τα μαλλιά τους μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, όπως ας πούμε, έναν χωρισμό, ως έναν τρόπο να συμβολίσουν μια νέα αρχή. Μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να εκφράσει κανείς την επιθυμία για μια νέα αρχή και να ξεπεράσει το παρελθόν.

Για κάποιους, μπορεί να είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην ταυτότητα και μια ευκαιρία να κάνουν μια νέα δήλωση για το ποιοι είναι. Η αλλαγή των μαλλιών μπορεί να είναι ένας τρόπος να πάρει κανείς τον έλεγχο της κατάστασης και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ενδυνάμωσης.

Για ποιους (ψυχολογικούς) λόγους αλλάζουμε τα μαλλιά μας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιδιώξει να αλλάξει την εμφάνισή του μετά από ένα αγχωτικό γεγονός. Η αλλαγή μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων, αναζήτησης παρηγοριάς ή αλλαγής της προοπτικής.

Μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο και να τους δώσει μια αίσθηση ασφάλειας. Για κάποιους, αυτή η αλλαγή στην εμφάνιση μπορεί να είναι ένας τρόπος να «κρυφτούν» από τον κόσμο ή από το ίδιο το στρεσογόνο γεγονός.

Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσουν στους άλλους ότι χρειάζονται βοήθεια ή υποστήριξη. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η αλλαγή της εμφάνισης μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός είναι μια φυσική και συνηθισμένη αντίδραση και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καθένας αντιμετωπίζει το στρες με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς ανταποκρινόμαστε στο τραύμα

Η αλλαγή της εμφάνισής σας μπορεί να είναι ένας απολύτως φυσιολογικός τρόπος να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Όμως δεν είναι απαραίτητα αντίδραση ψυχικού τραύματος. Μια αντίδραση τραύματος είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιδρά σε ένα τραυματικό γεγονός ή εμπειρία.

Μπορεί να κυμαίνεται από συναισθήματα θλίψης και φόβου μέχρι σωματικές αντιδράσεις όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός και δυσκολία στον ύπνο. Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στο τραύμα. Συχνά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επεξεργαστεί κανείς αυτό που συνέβη και να αρχίσει να θεραπεύεται.

Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ του στρες και του τραύματος. Το καθημερινό άγχος μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Αλλά γενικά είναι ένα αίσθημα υπερφόρτωσης και άγχους λόγω των απαιτήσεων της καθημερινής ζωής.

Οι συνήθεις αιτίες του καθημερινού στρες μπορεί να περιλαμβάνουν την εργασία, την οικογένεια, τις σχέσεις, τα οικονομικά και άλλες υποχρεώσεις. Δεν έχουν υποστεί κάποιο τραυματικό περιστατικό όλοι όσοι βιώνουν άγχος.

Αντίθετα, το τραύμα είναι μια διαρκής συναισθηματική αντίδραση. Συχνά προκύπτει από τη βίωση ενός οδυνηρού γεγονότος, όπως ένα ατύχημα, ένα έγκλημα ή μια φυσική καταστροφή.

Η εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να βλάψει την αίσθηση ασφάλειας του ατόμου, την αίσθηση του εαυτού του και την ικανότητά του να ρυθμίζει τα συναισθήματα και να πλοηγείται στις σχέσεις.

Οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν σοκ, άρνηση και να συμβάλουν στο καθημερινό στρες.

Θα βοηθήσει μια αλλαγή των μαλλιών στο στρες;

Ωστόσο, αν νιώθετε την ανάγκη ανανεώσετε την εμφάνισή σας για να δώσετε νόημα σε κάτι αγχωτικό που συμβαίνει στη ζωή σας η Emily Cooper δίνει το πράσινο φως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βασιστείτε και σε πρόσθετους μηχανισμούς αντιμετώπισης στην εργαλειοθήκη της ψυχικής σας υγείας.

Εφόσον δεν χρησιμοποιείτε την αλλαγή ως υποκατάστατο της πραγματικής θεραπείας ψυχικής υγείας μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα της Emily. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να αλλάξετε την εμφάνισή σας. Μπορεί να είναι αναζωογονητικός και να σας βάλει σε καλύτερη διάθεση.

Μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτοφροντίδα. Καθώς η φροντίδα των μαλλιών σας και το styling μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας.