Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, κουρεύουμε το γκαζόν στην αυλή ή ξεκαθαρίζουμε το γκαράζ, την αποθήκη και το σπίτι μας.

Αυτό εγείρει ένα ευρύτερο ερώτημα που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: «Αν κινούμαι πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μετράει ως γυμναστική;»

Η απάντηση είναι ίσως.

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση: Πώς θα καταλάβετε αν είναι αρκετή

Για να απαντήσουμε πρέπει πρώτα να αποσαφηνίσουμε τι σημαίνει άσκηση.

Τι είναι άσκηση;

Ο όρος άσκηση αναφέρεται σε μια δραστηριότητα που απαιτεί σωματική προσπάθεια, ιδίως όταν αυτή γίνεται για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Αυτό μπορεί επίσης να επεκταθεί σε μια σωματική δραστηριότητα που γίνεται για να δουλέψει ειδικά σε μια δεξιότητα ή έναν τομέα απόδοσης, όπως η αθλητική προπόνηση, η οποία εξυπηρετεί τις μοναδικές κινήσεις ενός αθλήματος.

Συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται όλα σε μία μόνο άσκηση. Μπορούν να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, για να μετρήσει η άσκηση ως μέτριας έντασης, ο καρδιακός σας ρυθμός θα πρέπει να είναι περίπου 50%-70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Θα πρέπει να αισθάνεστε ότι το σώμα σας δοκιμάζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας για να την υπολογίσετε ως άσκηση.

Ποιες κινήσεις μετράνε ως γυμναστική;

Η κηπουρική, το κολύμπι, το τρέξιμο με τα παιδιά σας, ο χαλαρός περίπατος … ενώ όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι πολύ καλές για τη γενική υγεία, δεν συμβάλλουν πραγματικά στην αύξηση της ποσόστωσης άσκησης που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή που μετράει για «μέτρια άσκηση».

Υπάρχουν όμως αρκετές κοινές δραστηριότητες που μετράνε ως άσκηση. Κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες εκτελείται σε επίπεδο έντασης ή προσπάθειας που μπορεί να σας επιτρέψει να τις υπολογίσετε ως προπόνηση.

Κούρεμα του γκαζόν

Το σπρώξιμο μιας χορτοκοπτικής μηχανής απαιτεί προσπάθεια, καθώς όχι μόνο περπατάτε στην αυλή, αλλά χρειάζεται και λίγη μυϊκή δύναμη για να σπρώξετε το βάρος της μηχανής και να την χειριστείτε.

Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι το κούρεμα του γκαζόν μπορεί να συγκριθεί με έναν γρήγορο περίπατο – αλλά μόνο αν κουρεύετε με πιο γρήγορο και όχι χαλαρό ρυθμό. Ο γρήγορος περίπατος, με την πρόσθετη πτυχή της αντίστασης, θα ανεβάσει τους καρδιακούς σας παλμούς και μπορεί να μετρήσει ως καθημερινή σας άσκηση.

Καθαρισμός του γκαράζ

Αν σέρνετε κουτιά από το γκαράζ, σηκώνετε τραπέζια και βγάζετε έπιπλα, τότε μπορείτε να τσεκάρετε την προπόνηση από τη λίστα με τις δουλειές σας. Η αντίσταση που προκύπτει από το κουβάλημα και το τράβηγμα όλων αυτών των βαρέων αντικειμένων είναι μια μορφή προπόνησης με βάρη και μετράει ως άσκηση.

Βεβαιωθείτε ότι κατεβαίνετε σε κάθισμα όταν σηκώνετε οποιοδήποτε βάρος, αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα καταπονήσετε την πλάτη σας και θα στοχεύσετε επίσης καλύτερα τους γλουτούς και τους οπίσθιους μηριαίους.

Οικιακές εργασίες

Το καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή άσκησης, εφόσον παραμένετε δραστήριοι. Το να κινείστε γρήγορα μέσα στο σπίτι και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως το να ανεβοκατεβάζετε τα άπλυτα από τις σκάλες και το να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, είναι αερόβιες και δυναμικές δραστηριότητες που μπορείτε να θεωρήσετε ως άσκηση.