Η υγεία και ομαλή λειτουργία του εντέρου είναι κάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους. Για να το θωρακίσουμε, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να προσέξουμε την διατροφή μας και να στραφούμε στις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi και το ξινολάχανο που είναι (όπως θα δούμε) ιδανικές για το έντερο.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιετίες και για καλό λόγο.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή Harvard: Τι να τρώμε για να ζήσουμε 20% περισσότερο

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms αναφέρει ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και ακόμη και να σας βοηθήσει να απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προσθέτουν βάθος στην γεύση των περισσότερων πιάτων και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να τα ενσωματώσετε στην διατροφή σας.

Τι είναι ακριβώς οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και πώς ωφελούν το έντερο;

Σε αυτές περιλαμβάνεται κάθε τρόφιμο ή ρόφημα που παράγεται μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Ενώ η ζύμωση αποτέλεσε αρχικά μέθοδο συντήρησης τροφίμων, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης προβιοτικά ή ζωντανοί μικροοργανισμοί που ωφελούν με πολλούς τρόπους το μικροβίωμα του εντέρου.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στο Cell αναφέρει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση τείνουν να έχουν ένα πιο υγιές και ποικιλόμορφο μικροβίωμα και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Οι καλύτεροι τρόποι για να τα απολαμβάνετε και να επωφελείστε από αυτά καθημερινά, περιλαμβάνουν:

1. Προσθέστε ξινολάχανο σε σάντουιτς και σαλάτες

Το ξινολάχανο είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο λάχανο μια πικάντικη, αλμυρή νότα που «εκτοξεύει» την γεύση σε πολλά πιάτα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το ξινολάχανο ως επικάλυψη χοτ ντογκ, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το καταναλώσετε.

Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές ξινολάχανο σε σάντουιτς ή σαλάτες για μια νέα γεύση με πολλά οφέλη.

Το ξινολάχανο συνδυάζεται επίσης όμορφα με τοστ αβοκάντο.

2. Απολαύστε το Stir-Fry με kimchi

Τα stir-fry πιάτα είναι ένας νόστιμος και πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά τρόπος για να ενσωματώσετε μια ποικιλία από φρέσκα, φυτικά τρόφιμα σε ένα γεύμα.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμεύσουν ως «όχημα» για τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi. Το Kimchi είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο φαγητό που παρασκευάζεται από ζυμωμένα λαχανικά όπως λάχανο, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές τσίλι, τζίντζερ και άλλα καρυκεύματα.

Έχει μια πικάντικη γεύση με έντονη οξύτητα ενώ εάν δεν είστε λάτρης του πικάντικου, είναι διαθέσιμες και ήπιες ποικιλίες, οι οποίες παρέχουν άφθονη γεύση και οφέλη για την υγεία.

3. Σνακ γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες

Το γιαούρτι, ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χορταστικό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Είτε το συνδυάζετε με φρέσκα μούρα και κανέλα είτε με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξετε το γιαούρτι στη διατροφή σας.

Αναζητήστε ποικιλίες που παρασκευάζονται με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, οι οποίες είναι τα προβιοτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για το εντερικό μικροβίωμα.

4. Smoothies με βάση το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή και να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για τα πιο απολαυστικά smoothie σας.

Όπως και με το γιαούρτι, το απλό κεφίρ ή οι γεύσεις με χαμηλή προσθήκη ζάχαρης είναι ιδανικές. Συνδυάστε το πλούσιο στα προβιοτικά κεφίρ με μερικά κομμάτια φρούτων για να απολαύσετε ένα γευστικό ρόφημα με την γλυκύτητα της επιλογής σας και με υψηλή περιεκτικότητα στις εξίσου ωφέλιμες φυτικές ίνες.