Από την αιθαλομίχλη πάνω από την πόλη μέχρι τον καπνό που διεισδύει στους χώρους μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική απειλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας. Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει ότι οι χημικές ουσίες από τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τις πυρκαγιές και τον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν την ικανότητα του δέρματός μας να παράγει τα έλαιά του, καθιστώντας το πιο πιθανό να εμφανίσει έκζεμα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σήμερα υπάρχουν τριπλάσιες περιπτώσεις εκζέματος από ό,τι στη δεκαετία του 1970, και τώρα επηρεάζει έως και το 20% των παιδιών και το 10% των ενηλίκων.

Διαβάστε επίσης: Ντους: Εσείς ακόμα να δοκιμάσετε το «Everything Showers»;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν έκζεμα λόγω γονιδίων αλλά η νέα έρευνα βασίστηκε σε πρότερα δεδομένα που εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο οι χημικές ουσίες που ονομάζονται διισοκυανικές ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του εκζέματος, όπως έντονο κνησμό, ερυθρότητα του δέρματος ή επώδυνα εξανθήματα.

Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο η ατμοσφαιρική ρύπανση;

Πείραμα που διεξήχθη σε πειραματόζωα δείχνει ότι η έκθεση σε ένα συγκεκριμένο μέρος των διισοκυανικών, γνωστά ως ισοκυανικά, διέκοψε την παραγωγή ελαίου που χρειάζεται το δέρμα για να παραμείνει υγιές.

Ερευνητές στο αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) «διαπίστωσαν ότι όταν τα βακτήρια που ζουν σε υγιές δέρμα εκτίθενται σε ισοκυανικά, πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν. Όταν προσαρμόζονται, η παραγωγή λιπιδίων ή ελαίων που χρειάζεται η επιδερμίδα για να παραμείνει υγιής, σταματά».

Οι χημικές ουσίες πυροδοτούν επίσης ένα μήνυμα στον εγκέφαλο που προκαλεί φλεγμονή του δέρματος και φαγούρα, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ian Myles, επικεφαλής της Μονάδας Επιθηλιακής Έρευνας στο Εργαστήριο Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Πώς θα αποτρέψετε το έκζεμα

Μερικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την εμφάνιση έξαρσης ή την επιδείνωση του εκζέματος, περιλαμβάνουν:

  • Συχνή και επαρκής ενυδάτωση της επιδερμίδας.
  • Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας ή υγρασίας.
  • Προσπαθήστε να μην ιδρώνετε ή να μην ζεσταίνεστε πολύ. Η διατήρηση της πιο δροσερής θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει τον κνησμό, σε περίπτωση εμφάνισης εκζέματος.
  • Διαχειριστείτε το άγχος και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε. Ασκηθείτε τακτικά. Ο έλεγχος του στρες μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας.
  • Αποφύγετε τα «σκληρά» υλικά στα ρούχα, όπως το μαλλί.
  • Μη χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια ή απορρυπαντικά.
  • Δώστε προσοχή σε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και προσπαθήστε να τις αποφύγετε.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας.