Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν κάνουμε καθημερινές δραστηριότητες; Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό επεξεργάζεται τα συνηθισμένα γεγονότα.

Η έκθεσή τους διαπιστώνει ότι ο εγκέφαλός μας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αξιολογήσει και να θυμηθεί κανονικές, «αδιάφορες» δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση καφέ ή τα ψώνια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργικούς σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας για να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μιας ομάδας συμμετεχόντων καθώς παρακολουθούσαν μια σειρά από σύντομα βίντεο που απεικόνιζαν καθημερινές σκηνές.

Διαβάστε επίσης: Παραγωγικότητα στα… ύψη με την τεχνική Pomodoro

Για παράδειγμα, άνδρες και γυναίκες να πηγαίνουν για ψώνια ή να εργάζονται σε φορητούς υπολογιστές σε μια καφετέρεια. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιγράψουν αμέσως τις σκηνές που μόλις παρακολούθησαν με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν να θυμηθούν. Αυτή η προσέγγιση έδωσε συναρπαστικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας

Αρχικά, διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου συνεργάστηκαν για να κατανοήσουν και να θυμηθούν μια δεδομένη καθημερινή κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, τα δίκτυα που βρίσκονταν στο μπροστινό τμήμα του κροταφικού λοβού (μια περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος της μνήμης) εστίαζαν στο θέμα του βίντεο, ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους.

Εν τω μεταξύ, το οπίσθιο μεσαίο δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει τον βρεγματικό λοβό προς το πίσω μέρος του εγκεφάλου, έδινε συνήθως μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, όλα αυτά τα δίκτυα έστελναν πληροφορίες στον ιππόκαμπο, όπου τα σήματα συνδυάζονταν για να σχηματίσουν μια συνεκτική σκηνή.

Η έρευνα δείχνει ότι το μυαλό κατασκευάζει νοητικά σκίτσα ανθρώπων που μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν από τη μια θέση στην άλλη, παρόμοια με το πώς ένας animator μπορεί να αντιγράψει και να επικολλήσει έναν χαρακτήρα σε διαφορετικές σκηνές.

Μπορεί να μην φαίνεται διαισθητικό ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να δημιουργήσει ένα σκίτσο ενός μέλους της οικογένειας που μετακινείται από τόπο σε τόπο, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε μια μνήμη.

Ακόμη και οι αναμνήσεις που ορκιζόμαστε ότι είναι καθαρές και ζωντανές μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η μνήμη σας δεν είναι μια βιντεοκάμερα. Δεν σας δίνει μια τέλεια αναπαράσταση αυτού που συνέβη. Ο εγκέφαλός σας σας λέει μια ιστορία.