Κάτι τόσο απλό όσο το να ανεβαίνετε τακτικά τις σκάλες μπορεί να επηρεάσει δραστικά την υγεία σας. Αν συνηθίζετε να τις χρησιμοποιείτε τακτικά μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι από την πρώτη φορά που σας κοβόταν η αναπνοή, η συνολική σας αντοχή έχει ενισχυθεί.

Ακολοθούν 5 οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομήσετε πολύ εύκολα χρησιμοποιόντας τις σκάλες σε καθημερινή βάση:

1. Η υγεία της καρδιάς σας βελτιώνεται

Το ανέβασμα στη σκάλα βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και βοηθά την αρτηριακή σας πίεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, το καρδιαγγειακό σας σύστημα θα σας ευχαριστήσει αν το κάνετε συνήθεια.

Διαβάστε επίσης: Πόσο fit είστε; 3 τρόποι μέτρησης που δεν έχουν να κάνουν με το βάρος

2. Αισθάνεστε πιο δυνατοί – ειδικά στο κάτω μέρος του σώματός σας

Η καρδιά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που θα δυναμώσει από το να ανεβαίνετε καθημερινά τις σκάλες. Οι σκελετικοί σας μύες είναι επίσης καλύτεροι με την άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης και του τόνου. Ανεβαίνοντας τις σκάλες τεντώνετε τους μύες και τις μεγάλες αρθρώσεις σας.

3. Τα οστά σας γίνονται πιο δυνατά

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οστεοπόροσης και Συναφών Οστικών Ασθενειών, το ανέβασμα της σκάλας είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για την υγεία των οστών. Ο λόγος; Όταν ανεβαίνετε κατακόρυφα, κινείστε ενάντια στη βαρύτητα, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο τα οστά σας και τελικά τα δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου.

4. Έχετε καλύτερη ισορροπία

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανέβασμα των σκαλοπατιών ενίσχυσε σημαντικά την ισορροπία των υγιών ηλικιωμένων.

Συμβάλλει στην καλύτερη συνολική φυσική κατάσταση, στη μείωση του κινδύνου πτώσης και στη μικρότερη αντιληπτή καταπόνηση κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, έγραψαν οι ερευνητές.

5. Έχετε μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξετε μεταβολικό σύνδρομο

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή ανάβαση σε σκάλες μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα Ινστιτούτα Υγείας περιγράφουν το μεταβολικό σύνδρομο ως μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα και χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Το περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health ανφέρει ότι το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες στο σπίτι μειώνει τον κίνδυνο για την υγεία με χαμηλό κόστος για το άτομο.