Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension, διαπίστωσε ότι το να πάτε για ύπνο μόλις 34 λεπτά αργότερα συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης.

Οι συγγραφείς της μελέτης, η πλειονότητα των οποίων είναι από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, εξέτασαν άτομα με ακανόνιστες συνήθειες ύπνου και αν αυτό συνδέεται ή όχι με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, δηλαδή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τι βρήκε η έρευνα

Οι συμμετέχοντες ήταν μέρος ενός παγκόσμιου δείγματος που μελετήθηκε για εννέα μήνες, ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο -σύμφωνα με τους ερευνητές- σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες αυτού του τύπου.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Το σχήμα της επηρεάζει την λειτουργία της

Η μελέτη περιελάμβανε 12.287 ενήλικες μεταξύ 38 και 62 ετών, με το 88% να είναι άνδρες, και όλοι τους ορίστηκαν από τους ερευνητές ως υπέρβαροι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μιας συσκευής μέτρησης ύπνου κάτω από το στρώμα και τακτικών καταγραφών της αρτηριακής πίεσης για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα τους.

Διαπίστωσαν ότι το να έχει κανείς ακανόνιστα μοτίβα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε 9% έως 17% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, ανεξάρτητα από το πόσο συνολικά κοιμάστε. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στην ώρα του ύπνου από βράδυ σε βράδυ, μόλις 34 λεπτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 32% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι παράγοντες υπέρτασης, εκτός της αϋπνίας

Ένας τομέας που δεν διερευνάται στην μελέτη είναι ο πιθανός αντίκτυπος των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, τομείς δηλαδή όπως το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Έτσι, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου, που δεν κοιμούνται αρκετά συνολικά είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτό που θα ονομάζαμε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Έτσι είναι πιο πιθανό να κάθεστε περισσότερο, να είστε πιο κουρασμένοι, να γυμνάζεστε λιγότερο ενώ είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε comfort foods.

Ως εκ τούτου, ο ύπνος από μόνος του, μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά μας, οδηγώντας σε πιο δυσμενείς για την υγεία συνήθειες, που μπορεί τελικά να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση» αναφέρουν οι ερευνητές.