Το νερό βοηθά τις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος να λειτουργούν σωστά, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Επομένως μπορεί να αποτελεί το τέλειο ρόφημα για ενυδάτωση ενόσω γυμναζόμαστε. Βέβαια εάν η προπόνησή μας είναι πιο έντονη, υπάρχουν κι άλλα ιδανικά ροφήματα μα και μικρά σνακ που κάνουν καλό. Ποια είναι αυτά;

Για σωστή ενυδάτωση, επιλέγουμε…

Διαβάστε επίσης: Ευλυγισία: Πώς θα την αυξήσουμε μεγαλώνοντας

Πολλές φορές, η πιο απλή λύση, όπως το νερό για ενυδάτωση όταν προπονούμαστε είναι, όπως είπαμε, και η καλύτερη. Αλλά για την έντονη προπόνηση ή αν αφιερώνετε περισσότερες από τρεις ώρες στη γυμναστική, θα μπορούσατε να επιλέξετε να καταναλώσετε:

  • Διάλυμα ηλεκτρολυτών
  • Νερό καρύδας
  • Στο ενδιάμεσο ένα σνακ, όπως μια μικρή μπανάνα.

Γιατί ηλεκτρολύτες;

 

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που βοηθούν το σώμα να εξισορροπήσει την ποσότητα του νερού, να απορροφήσει τα υγρά και βοηθούν επίσης στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα αλλά και των αποβλήτων εκτός των κυττάρων.

Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ηλεκτρολύτες για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, λένε οι ειδικοί.

Αντί για νερό βρύσης, οι ειδικοί προτείνουν το μεταλλικό, καθώς έχει πολύ περισσότερους ηλεκτρολύτες. Ενώ μια ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το εμφιαλωμένο νερό μαζί με ένα μήλο, καθώς και αυτό περιέχει ηλεκτρολύτες.

Καταναλώνοντας τη σωστή ποσότητα

Δεν υπάρχει καθορισμένη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η δίψα σας είναι ο «δείκτης» που θα καθορίσει τις ατομικές σας ανάγκες. Για να μην… ξεχνιέστε:

Προγραμματίστε το

 

Τα σήματα της δίψας δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα ή ένταση, ειδικά όταν δεν κάνει τόση ζέστη. Πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να είμαστε προσεκτικοί.

Γι’ αυτό, βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό σας ώστε ανά είκοσι περίπου λεπτά να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τη γυμναστική για να πίνετε νερό ή κάποιο από τα προαναφερθέντα ροφήματα (και σνακ).

Οι κίνδυνοι της αφυδάτωσης

Πολλά προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη νερού. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η κόπωση.

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, τότε το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο και η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, πράγμα που σημαίνει ότι κουραζόμαστε αρκετά.

Συνίσταται να πίνετε υγρά πριν καν ξεκινήσετε την άσκηση, ειδικά αν κάνετε κάτι που απαιτεί μεγάλη αντοχή. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να κουβαλάτε νερό μαζί σας στο τρέξιμο, αξίζει τον κόπο και επιβάλλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η άσκηση άλλωστε μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας, αλλά η αφυδάτωση είναι μια από τις παρενέργειες. Η σωστή αναπλήρωση των υγρών που χάνονται είναι το κλειδί για την πρόληψή της.